Fiatalkorú rablóbanda csapott le az egri Érsekkertben

Rendőrség

Az Egri Járási Ügyészség többszörösen minősülő rablás bűntette miatt emelt vádat egy főként fiatalkorúakból álló csoport tagjaival szemben, akik közül ketten a cselekmény elkövetésekor 12 évesek voltak.

Az öt fős társaságot két 12 éves, egy 16 éves, egy 17 éves fiatalkorú és egy 18 éves fiatal felnőtt alkotta.

A vádirat szerint a csoport tagjai 2020 februárjának egyik éjjeli óráján, az egri Érsekkertben beszélgetésbe elegyedtek a telefonról zenét hallgató két sértettel, akik egyike a bűncselekmény elhárítására szemmel láthatóan csak korlátozottan volt képes. A vádlottak rövid idő után megegyeztek abban, hogy főként táncolással elterelik a sértettek figyelmét abból a célból, hogy a padon lévő mobiltelefonjaikat elvegyék. A banda tagjai sikerrel jártak, és megszerezték a kinézett telefonokat, majd elfutottak a helyszínről, és egy közeli lakótelep egyik lépcsőházában bújtak el az őket kereső sértettek elől.

Kb. 20 perc elteltével a banda tagjai előjöttek rejtekhelyükről, és visszamentek a parkba, ahol azonban belebotlottak az őket azóta is kereső sértettekbe, akik kérték vissza mobiltelefonjaikat. A vádlottak ismét futásnak eredtek, és az éj sötétjét kihasználva próbáltak a fák, bokrok között búvóhelyet találni maguknak. A sértettek azonban ezúttal megtalálták a társaság tagjait, akik ekkor a korábban eltulajdonított telefonok megtartása érdekében megtámadták és bántalmazták – ököllel ütötték és lábbal rugdosták – a sértetteket, majd elszaladtak a helyszínről, és egy társasház lépcsőházában töltötték az éjszakát.

A bántalmazás következtében a sértettek könnyű, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek el.

A nyomozás során megállapították, hogy a két 12 éves fiatalkorú az elkövetéskor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással.

Az Egri Járási Ügyészség most benyújtott vádiratában a két legfiatalabb vádlott esetében javítóintézeti nevelés alkalmazására, a többiek vonatkozásában pedig szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt.