Kigyulladt a városi sportcsarnok Berettyóújfaluban – gyakorlat

Rendőrség

Szerencsére csak szimuláció volt a fenti esemény, ami annak a szituációs begyakorló gyakorlatnak a része, amit július 26-án tartottak Berettyóújfaluban a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban.
Ennek a gyakorlatnak az volt a célja, hogy a hivatásos állomány tagjai megismerjék a városi sportlétesítmény helyiségeinek elhelyezkedését, az intézmény megközelítési és menekülési útvonalait, a közművek szakaszolási és elzárási lehetőségeit, a tűzoltásnál figyelembe vehető vízforrásokat, továbbá a tűzoltás taktikailag lényeges sajátosságait. A tréning során tesztelték a beavatkozó állomány szerelési és gyakorlati készségeit, valamint a felszerelések üzembiztonságát is.

A szimulált vészhelyzet forgatókönyve szerint a létesítmény nézőtéri lelátója alatti szertárakban található kompresszor, elektromos rövidzárlat következtében kigyulladt és a tűz átterjedt a szertárban tárolt fa és műanyag tárgyakra, ami nagyon nagy hőterheléssel és füstképződéssel járt. Nyári szünet lévén csak a gondnok tartózkodott az épületben, aki időben el tudta hagyni a sportcsarnokot.

A beavatkozó állomány tagjai a feladatokat a taktikai elveknek és a vonatkozó szabályoknak megfelelően hajtották végre, melyet a délelőtt végén a megyei műveleti szolgálat parancsnoka, Barta Gyula címzetes tű. őrnagy megfelelőre értékelt.

– Rácz Máté, Katasztrófavédelem –