Szabolcsi Alma Centrum Újfehértó

Hadházy: így néz ki Újfehértónál az “épülő” Szabolcsi Alma Centrum, ami eddig 7,5 milliárdjába került az adófizetőknek

Ország

Nagy István agrárminiszter szerint “az ország legnagyobb, almatermesztésre alapozó kutató, szaktanácsadó és posztharveszt logisztikai központja” épül Újfehértón.

A helyszínen viszont Hadházy Ákos azt tapasztalta, hogy a 2,5 milliárd forint EU-s forrást és pluszban 5 milliárd hazai adófizetői pénzt benyelő, üvegpalotát is tartalmazó projekt nem igazán halad.

A független országgyűlési képviselő emlékeztet, a megnyitóról szóló kormányzati tájékoztatón ígértek szerint már 2022 nyarán kutatni kellett volna itt az almatermesztést és tanácsokat adni a gazdáknakt.

Egy hűtőház – úgy tűnik – úgy-ahogy áll, de az üvegpalota sehol. Egyébiránt a legnagyobb kérdés pont az, hogy ki a fene volt az, aki szerint az újfehértói almásban, a kisváros szélétől kilométernyi távolságban pont egy ilyen üvegpalotában kell majd az almatermesztéyg kutatni – 7,5 milliárdért?

– teszi fel a kérdést Hadházy.

A válasz prózai: a pénz elfogyott, üvegpalota viszont sehol, pedig 2023. dec. 31. volt a legutolsó dátum, ameddig az EU-s pénzekből (is) fizetett projekteknek meg kellene valósulnia.

A képviselő felhívta Takács Ferenc projektmenedzsert, aki azt mondta, hogy a pénzből nem loptak, csak előre nem látható körülmények miatt drágább lett a projekt, és így még nem tudták befejezni. De állítólag a minisztériumban meghosszabbították júliusig a határidőt és PLUSZPÉNZT is fognak adni.

“Az más kérdés, hogy a pluszpénzt eleve megadták, mert a portásház mellett árválkodó táblára még 1,855 milliárd forint EU-s pénzt írtak, de a miniszter már 2,5 milliárdról beszél, amihez 5 milliárd hazai pénzt is odadobtak” – írja a politikus.

Hadházy Ákos szerint az újfehértói kutatóállomás akkor is hatalmas botrány lesz, ha valami csoda (és rengeteg plusz pénz) folytán elkészül nyárra. Úgy véli, nem üvegpalotát, hanem üvegházakat kellene támogatni, meg öntözőrendszereket és geotermikus fűtőhálózatokat. Esetleg a korszerűtlen almafajták leváltását.

A politikus emlékeztet, maga a miniszteri beszél amúgy arról, hogy a magyar almatermesztés 41 ezer hektárról 26 ezerre (!) csökkent 20 év alatt.

Gyermekét egyedül nevelő anyukát lehetetlenítene el a lombkoronasétányos polgármester – Hadházy feljelentette