A Himnuszt éneklik az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. MTI/Illyés Tibor

A nemzetiségek helyzetéről és az építményi jogról szóló javaslatról tárgyal ma az Országgyűlés

Ország

A nemzetiségek helyzetéről szóló beszámolóról, az építményi jogot a magyar jogba ismét bevezető törvénymódosításról és a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslatról is tárgyal szerdán az Országgyűlés.

Az ülés reggel 9-kor a Magyarország területén élő nemzetiségek 2019 januárja és 2020 decembere közötti helyzetéről szóló beszámoló és az annak elfogadását javasló országgyűlési határozati javaslat vitájával kezdődik. A dokumentumban a kormány összegzi “az európai szinten is példaértékű nemzetiségi politika eredményeit”.

Tárgyalják az innovációs és tudományos eredmények gazdasági hasznosításának elősegítése érdekében szükséges egyes törvények módosítását, amely egyebek mellett csökkenti a szabadalmi díjakat négy kiemelt csoport, a magánszemélyek, a kis- és közepes vállalkozások (kkv), az egyetemek és a kutatóintézetek esetében. Tartalmaz rendelkezéseket a külhoni felsőoktatási intézmények támogatásáról, a Budavári Palotanegyedben zajló beruházásokkal kapcsolatban és ingatlanokat juttat egyes egyetemi alapítványoknak.

A képviselők megvitatják a gazdaság versenyképességének növelése érdekében történő törvénymódosításokat, amely ismét bevezeti a magyar jogrendszerbe az építményi jogot, amelynek jogosultja az ingatlanon, vagy annak felszíne alatt épületet létesíthet, illetve hasznosíthat. Az építményi jog forgalomképes, azaz átruházható és megterhelhető.

A vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslat a munkavállalás engedélyezésének szempontjából kedvezményes helyzetben lévő foglalkoztatók számára is egyértelművé teszi, hogy vendégmunkást milyen feltételekkel és eljárásjogi szempontok figyelembevételével tudnak Magyarország területén, huzamosabb időtartamban foglalkoztatni.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.