Eső, hidegfront

Meteorológia: hűvös és átlagosan csapadékos volt az április

Ország

Hűvös és átlagosan csapadékos volt 2023 áprilisa – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán.

 

Az elemzésben azt írták, az idei április középhőmérséklete országos átlagban 9,4 Celsius-fok volt, 2 fokkal elmaradt az 1991-2020-as évek átlagától.

Ezzel sorozatban a harmadik áprilisban maradt 10 fok alatt a középhőmérséklet, ehhez hasonló a legutóbb több mint 40 éve, 1980 körül fordult elő.

Hozzátették: az ország legnagyobb részén 8-10 fok volt a hónap középhőmérséklete, csak kevés helyen haladta meg a 10 fokot, míg a legmagasabb hegyeken az 5 fokot sem érte el.

Közölték azt is, az áprilisi csapadék országos átlagban az eddig beérkezett adatok szerint 44,5 milliméternyi volt, ez 10 százalékkal haladja meg az 1991-2020-as évek átlagát. Az országon belül jelentősek voltak a különbségek: az Alföldön általában a szokásosnál kevesebb csapadék hullott, a Körösök környékén helyenként 15 milliméternyinél is kevesebb, míg a hegyvidéki területeken és a nyugati országrészben általában meghaladta az 50 milliméternyit.

Az ország legcsapadékosabb része Sopron környéke volt, ahol több meteorológiai állomáson is 100 milliméternyinél több csapadékot mértek az elmúlt hónapban.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.