Völner Pál

Több magyar egyetemen is fejek hullhatnak a fideszes Völner Pál vizsgáztatási botránya miatt

Ország

Schadl György, a Völner-ügy kulcsfigurája egyetemi vizsgákat intézett végrehajtóknak és végrehajtók hozzátartozóinak, de bebiztosította Rogán Antal kabinetfőnökét, Nagy Ádámot is – derül ki egy több mint 1700 oldalas nyomozati iratból, amelyből a 444.hu idézett.

A 444.hu szerint a protekciósok közé tartozhatott Völner Pál akkor igazságügyi miniszterhelyettes egyik rokona, valamint Nagy Ádám, Rogán Antal kabinetfőnöke is érintett lehet. A portál állítása szerint Schadl György a szegedi és a pécsi jogi karon kívül a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán is segíthetett több végrehajtónak és azok rokonainak a vizsgák letételében.

Akadt olyan végrehajtó-jelölt, akinek akkora hátszele volt, ami minden akadályon átrepítette. Schadl több embernek is elmondta, hogy az érdekében egyenesen a Kormányirodából üzentek. Meg is kérte kérte az egyik végrehajtót, hogy szóljon az Igazságügyi Minisztériumból érkező vizsgaelnöknek:

Figyeljenek oda rá, mert itt nem hibázhatnak.

Több oktatási intézményben is vizsgálat indult hétfőn. Felfüggesztették a vizsgáztatási jogát Mészáros Pál Emilnek, a Pécsi Tudományegyetem tanársegédjének, aki érintett lehet az ügyben. Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem jogi karának dékánja a Népszava megkeresésére közölte: a tanársegéd nem tagadta, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke, Schadl György kérésére közreműködött a kedvezményes vizsgáztatásban, de állítása szerint anyagi haszna nem származott a segítségnyújtásból, mindössze „baráti szívességet” tett, de már nagyon megbánta.

A Szegedi Tudományegyetem is belső vizsgálatot indult az ügy miatt – tudta meg a 24.hu. “A Szegedi Tudományegyetemnek a Völner-ügyben felmerült esetleges érintettségéről nincs tudomásunk. Az ügyben intézményünk belső vizsgálatot kezdeményezett” – írták.

Mint arról korábban beszámoltunk, a központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Völner Pál fideszes országgyűlési képviselőt, mert a megalapozott gyanú szerint Völner Pál hosszú időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot fogadott el a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnökétől, Schadl Györgytől, akit már november elején letartóztattak. A Legfőbb Ügyészség gyanúja szerint a végrehajtói kar elnöke összesen 83 millió forintot adott át az államtitkárnak.