Kifelé vagy befelé? Jobbos vagy balos? Hogyan határozzuk meg az ajtók nyitásirányát?

Ország

Egy bejárati ajtó cseréje nem tűnik túl nagy feladatnak; csak kiválasztunk egy megfelelő nyílászárót, és keresünk egy szakembert, aki beépíti. Amikor azonban az ajtókat forgalmazó cég munkatársa felteszi a kérdést, hogy az ajtó merre nyíljon, illetve jobbos vagy balos legyen, az több vásárlónak okoz hirtelen fejtörést: hiszen hogyan kell ezt meghatározni?

Jobbról balra vagy balról jobbra?

Az ajtók nyitásirányának megállapítása sokak számára nem egyértelmű, hiszen ha ezen a felén állok, akkor ez a bal oldala, ám ha szemben, a másik felén, akkor pedig amaz… melyik irány a helyes?

Érdekes módon az ablakok esetében általában nincs ilyen dilemma, hiszen ott magától értetődik a dolog: magunk felé nyitva az ablakot megállapítjuk, hogy melyik oldalon vannak a zsanérok, és az dönti el a nyitásirányt. Leleplezzük a titkot – ugyanezt a módszert kell alkalmazni az ajtók esetében is. 

Vagyis mindig arra az oldalra álljunk, hogy az ajtót magunk felé tudjuk kinyitni. Ha a jobb oldala van rögzítve a tokba, akkor az ajtó jobbos, ha pedig a bal, akkor balos. Ennyi az egész. 

Kifelé vagy inkább befelé?

A másik kardinális kérdés az ajtónyitást illetően, hogy az kifelé vagy befelé történjen. A társasházakban lakók itt egyszerűbb helyzetben vannak, ugyanis a lépcsőházi ajtók kizárólag befelé, a lakások irányába nyílhatnak. 

Ennek egyrészt az az oka, hogy a folyosó már közös tulajdon, amiből senki sem “foglalhat el” egy részt úgy, hogy az ajtaja nyitásiránya beleesik. Másrészt balesetveszélyes is lenne, hiszen nem láthatjuk, hogy nem halad-e el épp valaki a lakás előtt, és egy lendületes ajtónyitással komoly balesetet is okozhatunk. 

Családi házaknál viszont már szabadon dönthetünk a kérdésben, de többnyire itt is célszerű inkább a befelé nyílást választani. Kivételt az jelenthet, ha az előszoba extrém kicsi, és a befelé nyíló ajtó túl sok helyet elfoglalna, esetleg a nyitásiránya egybeesne egy beltéri ajtóéval, és a két nyílászáró “útban lenne” egymásnak. 

A Nívó Biztonsági Ajtóknál szerencsére a cég minden vásárlói igényt (az egyszerűtől a luxusig) szem előtt tart, így a kifelé nyíló ajtó kivitelezése sem okoz problémát. A nyitásirány mellett pedig számos más kérdésben is szabad kezet kapunk, hiszen az ajtótervező program segítségével akár teljesen egyedi bejárati ajtót is tervezhetünk, ami időtállóságának köszönhetően környezetbarát is, hiszen jó pár évig nem lesz gond a cserére. 

Hogyan döntsünk a beltéri ajtók esetében?

A lakás különböző helyiségeit összekötő ajtóknál bármilyen nyitásirányt választhatunk, de ne feledkezzünk el a praktikussági és kényelmi szempontokról. Célszerűbb, ha az ajtó a kisebből a nagyobb helyiség felé nyílik, illetve a bútorokat úgy helyezzük el, hogy ne zavarják az ajtó szabad kinyitását. 

Az olyan központi helyiségeknél, mint például a nappali vagy a közlekedő, törekedjünk arra, hogy a nyitásirány lehetőleg egységes legyen.