Kórház intenzív osztálya

Húsz dolgozó mondott fel a Szent Imre Kórház intenzív osztályán

Ország

A Szent Imre Kórházban az intenzív osztályon dolgozó mind a 17 szakápoló és 3 orvos is felmondott.Úgy, hogy közben tele van a covidos részleg súlyos állapotban lévő koronavírus- fertőzöttekkel. Hozzájuk mától más osztályoktól rendelnek át ápolókat. Ami óriási feladat intenzíves ellátásban kevésbé jártas ápolóknak, a mostani nyomás ugyanis nemhogy a beugróknak, a rutinos szakszemélyzetnek is sok.

Nagyon sajnáljuk, de ezt kellett tennünk – mondta a 444-nek a Szent Imre Kórházban felmondó 17 szakápoló egyike. Ők látták el eddig a covid-intenzívet, a nem covidos intenzívet és az úgynevezett szürke zónát, ahol a covid-gyanús, de még nem igazolt betegek vannak.

Az ápoló szerint már tavaly jelezték a problémáikat a kórház vezetésének, de ígéreteken kívül nem kaptak semmit.

Arra a kérdésre, hogy mik voltak a legnagyobb problémák, azt válaszolta: „Minden. Nincs elég eszköz, nincs ember, nincs pénz.” Alapvető dolgokért könyörögni kell, mint például gumikesztyű, FFP-2-es maszk, védőoveral. A vezetőség szerint ezekkel minden rendben volt. Volt, hogy egy ápolónak hat intenzíves betegre kellett figyelnie, jó esetben ketten voltak 6 betegre. (Szakértők szerint az ideális helyzet az, hogy két nővér jut egy betegre. Kivételes helyzetben ez az arány lehet fordított, vagyis egy nővér két beteget felügyel. A három lehet az a határ, ahol az ellátás minősége még nem romlik annyira, hogy a beteg életben maradásának esélyeit rontsa.)

Azon a három részlegen, ahol dolgoztak, összesen 24, de rosszabb esetben 30 beteg volt. Előfordult, hogy hiába volt sok a beteg, nem volt váltás, ezért beszorultak 5 órára is a kórterembe, evés, ivás nélkül.

A kialakult helyzetről többször is azt mondta, hogy sajnálja, hogy így történt, adtak jelzéseket nem egyszer, de a vezetőség tudomásul sem vette őket.

„Az volt fájdalmas, hogy meg sem próbáltak minket marasztalni, voltak, akik már 20-30 éve itt dolgoztak.” Akivel beszéltünk, másik intézményben folytatja majd. A szabály ugyanakkor az, hogy ha végkielégítés jár az eddigi munkavégzés után, akkor egy hónapig állami intézményben nem helyezkedhet el. Egy hónap után szerződhet bárhova.

Arra a kérdésünkre, hogy a szerződést máshol egyébként aláírná-e, igennel válaszolt.

„Ahol normális a vezetés, megvannak a feltételek a munkavégzéshez, és a fizetés is megfelel.”

A lapnak a Szent Imre Kórház is reagált. Azt írták, dolgozóik döntő többsége – orvosok és ápolók – már aláírták az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. – Mint más egészségügyi intézményekben, a Szent Imre Kórházban is szinte csak a legjobban leterhelt ellátási területen jelentkeztek problémák. Az új jogviszony kapcsán kizárólag az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon került sor nagyobb arányú pályaelhagyásra. Az ott dolgozó 28 orvos közül mindösszesen 5 orvos és két rezidens távozik, az 54 szakdolgozóból pedig 17-en döntöttek a távozás mellett. Az ellátás zavartalansága házon belüli átcsoportosításokkal biztosított. A részleg vezetését az eddigi osztályvezető-helyettes főorvos vette át, az ápolásszakmai irányítást pedig a korábbi helyettes főnővér végzi. Az üres álláshelyek betöltése folyamatos – állt válaszukban.