Megszűnik két iskola Szekszárdon

Ország

Pénzügyi okból megszűnik egy alapítványi általános és egy szeretetszolgálati szakképző iskola Szekszárdon augusztus 31-én – közölték az intézményvezetők csütörtökön az MTI-vel.

A Comenius Általános Iskola fenntartója, a szekszárdi Keresztény Nevelésért Alapítvány nem tudta összegyűjteni adományként a működtetéshez szükséges összeget – mondta Morvai Szilveszter igazgató.

Közlése szerint az intézmény 60 millió forintos éves költségvetéséből mintegy tízmillió forintot kellett a fenntartónak kiegészítésként fizetnie.

Az 1992-től működő iskolában idén 90, többségében sajátos nevelési igényű diák tanult kis létszámú osztályokban. A gyerekek a lakhelyük szerinti általános iskolákban folytathatják tanulmányaikat, két osztályt a bonyhádi evangélikus általános iskola vesz át.

A Baptista Szeretetszolgálat Esély Szakképző Iskoláját 1998-ban alapítványi iskolaként hozták létre, 2012-től működik a szeretetszolgálat fenntartásában.

Amióta a tankötelezettség korhatára 16 év, sokan elhagyják az iskolát, mielőtt szakképesítést szereznének, így a korábbi, csaknem kétszázról hetven alá csökkent a tanulók száma, ezzel párhuzamosan a főállású pedagógusoké is kevesebb lett – mondta Zaják Rita igazgató. Hozzátette: az alacsony létszám miatt a fenntartó nem tudta tovább finanszírozni az intézményt.

Az iskola a több figyelmet kívánó gyerekeket oktatta hegesztő, kőműves, asztalos, festő-mázoló szakmára – mondta az igazgató.

Tájékoztatása szerint a Szekszárdi Szakképzési Centrum ígéretet tett arra, hogy nemcsak a tanköteles korú, hanem az annál idősebb diákokat is átveszi.