Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti

Ország

Európa időjárását a Skandináv-félsziget fölötti többközéppontú ciklonrendszer és a hozzájuk tartozó frontok határozzák meg. Hatásukra szárazföldünk nagy részén erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő csapadék; Izlandon és a Kelet-európai-síkságon havazik, másutt az eső esik.

Ugyanakkor kontinensünk délkeleti területe fölött anticiklonális hatások érvényesülnek, arrafelé általában kevés a felhő, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északi felén általában -1 és +8 fok között változik, de a Skandináv-félsziget északi részén és az Ural előterében jóval hidegebb van, ott mindössze -3, -13 fokot mérnek. Enyhébb az idő Európa déli, délnyugati felén, ahol a kora délutáni órákra 11 és 20 fok közé melegszik fel a levegő. Szombat estig a Kárpát-medence térségén kezdetben egy hidegfront vonul át, majd anticiklon helyeződik fölé.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, főként a Dunántúlon és délen várható eső, zápor, kis eséllyel a déli határ közelében zivatar is előfordulhat, majd az éjszaka második felétől északnyugat felől gyorsan csökken a felhőzet, reggelre délen is megszűnik a csapadék. Szombaton a kevés gomolyfelhő mellett sok napsütésre számíthatunk, eső nem várható. A többfelé erős északnyugati, nyugati szél éjszaka átmenetileg kissé mérséklődik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 6 és 10 fok között alakul.