Tetováló Expo Debrecen-

Tetováló Expo Debrecenben – “Mintha csak egy majálisra látogatnánk ki”

Kultúra

Az ország több pontjáról és külföldről is érkeztek a Debrecen Plazában megtartott 6. Tetováló Expóra. Huszonhét standon több mint hatvan művész várta a bátor jelentkezőket.

Már második napja tart a Tetováló Expo a Debrecen Plazában, ahol nem csak hazai, hanem külföldi művészekkel is találkozhattak a tetoválásra elszánt jelentkezők. A kilátogatók sablon, vagy saját elképzelésű tetoválásokat is kérhettek, amik a meghirdetett versenyre is benevezhetők.

Péntek Attila, a Főnix Tattoo vezetője elmondta, hogy a tetoválóik inkább csak kisebb mintákat vállaltak be, és a tegnapi nap során körülbelül tizenöt motívumot varrtak fel.

A The Tatto Cafee Crew tulajdonosa, Tóth Zsolt rendszeresen jár versenyekre, tetoválós rendezvényekre, bár elmondása szerint itthon nincs annyira reklámozva, mint külföldön. Számára nem az eseteleges bevétel miatt fontos egy ilyen expo, hanem a többi tetoválóval történő találkozás miatt. Kicsit olyan számára az egész rendezvény, mintha csak egy majálisra látogatna el.

A verseny feltételeiről a zsűri tagjai meséltek, akik szintén tetoválással foglalkoznak.

A kész műveket Gyebrószky Péter, Hafner Bertalan és Papp Károly bírálta el, ugyanis minden frissen festett tetoválásnak meg kellett felelnie a kiírt kritériumoknak. Többek között azoknak, hogy hogyan van feltöltve a bőr festékkel, milyen krémeket használnak a művészek, ismerik-e a fajsúlyát a festéknek, a tűnek.  A kategóriák pedig: realisztikus, fekete-fehér, színes kisméretű, old school és new school stílúsuak.

A tetoválóművészeknek ismerniük kellett a kategóriákat, a kritériumokat, és ha ezeknek nem feleltek meg, akkor a megfelelő pontszámokat sem kaphatták meg.

Az elsőként Budapesten debütáló expo Debrecen után hamarosan Balatonfüredre is ellátogat.

A tetoválás nem munka, inkább hivatás – interjú Juhász Gábor debreceni tetoválóművésszel