Több mint száz kiállítás várja az érdeklődőket a Magyar Festészet Napja alkalmából

Kultúra

Több mint száz kiállítás várja az érdeklődőket a fővárosi, vidéki és határon túli helyszíneken a 21. alkalommal megrendezett Magyar Festészet Napja programsorozat részeként november közepéig. Az idei év fő kiállítása az Élő Magyar Festészet című tárlat lesz Törökbálinton.

Az évente megvalósuló rendezvénysorozatot október 18., Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepe köré szervezik. A több mint egy hónapon át tartó eseménysorozat célja, hogy erősítse a köztudatban a kortárs festészet jelentőségét és hangsúlyozza szerepét a hazai kulturális életben, miközben a szakma képviselőit összefogja, erősíti a művészközösséget – hangzott el a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Verebes György festőművész, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője kiemelt célként jelölte meg, hogy a koronavírus-járvány előtti évekhez hasonlóan ismét egyre több vidéki nagyváros készüljön önálló programcsomaggal a kulturális rendezvényre.

A programsorozat alkalmából a Magyar Festészet Napja Alapítvány kurátorainak A mi ügyünk címmel nyílt ingyenes kamarakiállítása az Óbudai Társaskör Galériában kedden.

A kiállításon 17 művész – többek között Bráda Tibor, Bukta Norbert, Horváth Dániel, valamint Vincze Angéla –  művei, egyebek mellett klasszikus olajfestmények, akvarellek és pasztellképek láthatók – mondta a november 10-ig látható tárlatról Verebes György.

Hangsúlyozta, a Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat felépítése szerint két nagy egységre tagolható: az alapítvány által saját forrásból megrendezett események, köztük az országos jelentőségű Élő Magyar Festészet című tárlat, valamint a csatlakozó kiállítások, amelyek a hazai tárlatok mellett a Kárpát-medence magyarságának művészeti eseményeit is felölelik.

Az eseménysorozathoz csatlakozók között megtalálhatók Magyarország legjelentősebb intézményei, mint a Műcsarnok vagy a Vigadó, de a falvak művelődési és közösségi házai is – fűzte hozzá Verebes György.

Az idei év fő kiállítása és egyben a szakmai díjátadónak helyet biztosító rendezvény az Élő Magyar Festészet című országos, központi tárlat október 14. és november 14. között látogatható a Gallery Maxban, Törökbálinton. A kiállítás magába foglalja a doyenek, a középgeneráció és a fiatal generáció műveit – emelte ki.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az alapítvány saját szervezésű programjai között van többek között a Mester Galéria és Közösségi Térben október 4-én megnyíló Szinonima; valamint a Zikkurat Galériában október 18-tól látogatható Női vonal XII. című tárlat is.

Október 19-én a Magyar Festészet Napja Újbudán címmel szerveznek programokat, melynek részeként az egyebek mellett a Bartók 1. Galériát, a Godot Galériát, valamint a Karinthy Szalont felölelő, Sipos Endre művészetfilozófus és Tenk Dóra művészeti mentor által vezetett sétákat is szerveznek.

A többek között a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), valamint a Nemzeti Színház által támogatott rendezvénysorozat folyamatosan bővülő programkínálatát a www.festeszetnapja.hu weboldalon lehet nyomon követni.

(MTI)