Tanczer-hegedű Debrecen

Magyar Hegedű Ünnepe lesz a hétvégén a Pesti Vigadóban

Kultúra

 A Pesti Vigadó ad otthont az immár másfél évtizedes múlttal rendelkező Magyar Hegedű Ünnepe eseménysorozatnak szombaton és vasárnap.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Zeneművészeti Tagozatának kétnapos rendezvénye gazdag összművészeti programmal várja a látogatókat, a középpontban a mai vonóshangszer-készítő műhelyek új alkotásainak bemutatása áll – tájékoztatta az MMA csütörtökön az MTI-t.

Az ifjú hegedűsök mellett a régmúlt nagy mestereit is megidézik a szervezők. A hétvége kiemelkedő eseménye lesz az Oláh Vilmos hegedűművész Emmy-díjának ötéves évfordulója alkalmából rendezett zenés beszélgetés, az eseményen szó lesz Johannes Brahms d-moll szonátájáról, amelynek korabeli ősbemutatója szintén a Pesti Vigadóban volt a szerző és Hubay Jenő előadásában.

A tájékoztató idézi Szecsődi Ferenc hegedűművészt, az MMA rendes tagját, az esemény főszervezőjét, aki azt mondta: a Sorsfordító magyarok – 165 éve született Hubay Jenő című előadás középpontjában az életesemények mellett a Hubay-féle magyar hegedűiskola áll. Az előadáson elhangzik Kakuk Móni Maradok Rózája című szépirodalmi alkotása, amelyet a zeneszerző és Cebrián Róza szerelmének története ihletett. A hétvégi programban szerepel még hagyományos borkóstoló is.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de a hangversenyekre előzetesen regisztrálni kell a Pesti Vigadó honlapján.