Komolyzenei időutazás a Nagyerdőn

Kultúra

Barokk szonáták, romantikus variációk, XX. századi vonóstriók – Fuvola Gálával és Kamarazenei Gálával folytatódott a Zenés esték a Nagyerdőn hangverseny-sorozat a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán.

Giovanni Platti: G-dúr szonáta op. III. no. 6. és Georg Friedrich Händel: C-dúr szonáta HWV 365. – a barokk zene remekeivel kezdődött a szombat esti Fuvola Gála. A XVII. századi műveket Bodoky Gergely fuvolaművész, a müncheni Zeneakadémia egykori hallgatója, a berlini Német Szimfonikus Zenekar tagja barokk fuvolán Mogyorósi Éva csembaló kíséretével adta elő, utóbbi jellemző hangszere a barokk korszak szonátáinak.  

A hangverseny következő részében az 1800-as évek klasszikából romantikába forduló időszak variációi adták – August Eberhard Müller: Variációk egy Mozart témára és Friedrich Kuhlau: Fantaisie nr. 1. -, melyekhez Bodoky Gergely klasszikus fuvolára váltott. A gála második felében már a modern fuvola és a zongora volt a főszereplő. Sigfrid Karg-Elert: Caprice nr. 30 Chaconne, Francesco Silvi: Pensieri Melodici sull’Opera Rigoletto mellett Paul Taffanel franciafuvolaművész és zeneszerző, a modern francia fuvolaiskola megteremtőjének Fantaisie „Freischütz” művét is megszólaltatta a duó.

Különleges találkozásnak adott otthont a Zenés esték a Nagyerdőn vasárnapi Kamarazenei Gálája. A Zeneművészeti Kar egykori tanára, Nagy Sándor brácsaművész, a tokiói Musashino Akadémia emeritus professzora a kar két jelenlegi oktatójával, Zs. Szabó Mária hegedűművésszel és Scholz Anna gordonkaművésszel adott közös koncertet.

Az est első műve Beethoven: D-dúr szerenád Op. 8. volt. A hegedűre, brácsára és gordonkára íródott 6 tételes keretes szerkezetű szerenád után egy Dohnányi-darabot hallhatott a közönség a vonóshármastól. A Szerenád Op. 10. a 140 évvel ezelőtt született Dohnányi Ernő egyik első olyan szerzeménye, amely magán hordozza a zeneszerző saját stílusát, egyéni hangvételét.

A Zenés esték a Nagyerdőn hangverseny-sorozat hétfőn 20 órától a Szaxofon Gálával folytatódik, amelyen Lev Pupis, Puskás Levente – szaxofon, Váradi Judit – zongora és a szlovéniai SOS szaxofonegyüttes lép színpadra.

Bővebb információ a ymsa.unideb.hu oldalon olvasható.