Debrecenben avatják a Cseh Tamás Program tizedik poptörténeti emlékpontját

Kultúra

A debreceni Aranybika Szálló Bartók termében rendezett Pirítós bulik emléke előtt hajt fejet az NKA Cseh Tamás Program tizedik poptörténeti emléktáblája, amelyet 2017. március 10-én, 15 órakor avatnak a Grand Hotel Aranybika épületében.

Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja az egykori Budai Ifjúsági Park területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját 2015-ben, A Zene Ünnepén, amelyet a Lágymányosi Közösségi Házra emlékező tábla átadása követett. 2016. január 22-én, Cseh Tamás születésnapján újabb helyszínnel bővült a könnyűzenénk legfontosabb helyszíneit bemutató útvonal. Bródy János és a Szörényi testvérek jelenlétében a Balzac utcai Bosch Klub homlokzatán helyeztek el emléktáblát, majd január 28-án a 20. kerületi Csili Művelődési Ház színháztermének előterében a negyedik poptörténeti emlékpontot is átadták. Április 21-én a BME E-Klubjának helyszínére, május 11-én az MHV Rottenbiller utcai stúdiójának homlokzatára is emléktábla került, május 21-én pedig a Fővárosi Művelődési Házban avattak táblát.

Az első vidéki emlékpontot Debrecen egy több mint százéves múltra visszatekintő épületében, az egykori IPK tiszteletére avatták fel, 2017 januárjában pedig Pécsett rendeztek ünnepélyes táblaátadót. A tizedik tábla, amely az Aranybika szálloda Bartók termében megrendezett Piritós bulik előtt hajt fejet, ismét Debrecenbe kerül. A Pirítós bulik a cívisváros beatmozgalmának kultikus alkalmai közé tartoztak. Játszottak itt a nagy budapesti bandák, az Illés és az Omega például, de felléptek a kor világsztárjai is, mint a Nashville Teens. Verekedés állítólag sohasem volt, a balhézóknak örökös kitiltás járt ugyanis, és ez komoly visszatartó erőnek számított. Hogy honnan ered a Pirítós bulik neve? Az ünnepségen talán ez is kiderül!

Március 10-én, pénteken, 15 órakor a Piac utca 11-15. szám alatt, a Grand Hotel Aranybika recepciós terébe várják az érdeklődőket, akiket a helyszínen Szarvas Éva Lídia, a szálló igazgatója köszönt. Az emléktáblát Váradi Ferenc, rádiós műsorvezető, illetve Vass Norbert, az NKA Cseh Tamás Program munkatársa leplezik le. A rendezők minden beat- és rockrajongót szeretettel várnak!