A cívisvárosban is bemutatják a híres halasi csipkét

Kultúra

A Halasi Csipke Alapítvány Csipkemúzeuma szeptember 12-én, pénteken, 17 órakor tartja bemutatkozó kiállítását a DMK Tímárház – Kézművesek Házában (Nagy Gál István u. 6.) – írja a dehir.hu.

A kiállítást Réz Istvánné, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumának tagja nyitja meg. Bemutatót tart: Kardos Zsuzsanna csipkevarró. Közreműködik: Dalmi Dóra, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola diákja.

A halasi csipke a magyar és az európai iparművészet kitüntetett figyelemmel és elismeréssel kísért terméke. Első, 1902-es megjelenése óta a magyar népművészet fontos része, és azok közé a csipkeműhelyek közé tartozik, amelyek a századfordulón épültek, azóta is fennmaradtak és a mai napig működnek.

Ez a kézimunkafajta a XX. században vált méltó vetélytársává a brüsszeli és a velencei csipkének. A halasi csipkéből készült alkotások több világkiállítás nagydíját elnyerték, és a magyar állam ajándékaként előkelő, híres emberek is megkapták magyarországi látogatásuk alkalmából. Mint hungarikum, azon kevés iparművészeti értékeink közé tartozik, amely világszínvonalú, és az egész világot meghódította.

A kiskunhalasi Csipkemúzeum bemutatkozó kiállítása a legszebb darabokból kínál ízelítőt. Az alkotások október 15-ig tekinthetők meg hétköznapokon 10-17 óráig, szombatonként 10-14 óráig a DMK/Tímárház- Kézművesek Házában. Vasárnap, hétfő szünnap.