Április 29-én üzembe állítják a ZIU-9-es trolit Szegeden

Április 29-én üzembe állítják a ZIU-9-es trolit Szegeden

Helyi hírek

Ahogyan arról a Szegedi Nap is beszámolt, az első vidéki trolibuszjárat 1979. április 29-én indult útjára Szegeden. Az 5-ös troli a 10 évvel korábban megszüntetett 5-ös villamos nyomvonalán haladt. A 9 darab ZIU–9-es típusú szovjet jármű kezdetben a Bartók tér és a Gyermekkórház között közlekedett, csúcsidőben 5 percenként, azon kívül pedig 10 percenként. Ebből az alkalomból 2024. április 29-én 10 órakor a 9-153-as pályaszámú ZiU-9 típusú jármű kiáll Újszeged Gyermekkórház megállóhelyen.

Az eseményen a Szegedi Közlekedési Társaság Főmérnökségein, a trolibusz üzem területén kiváló munkát végző dolgozóknak ad át emléklapot Knezevics Viktor, a Szegedi Közlekedési Zársaság ügyvezető igazgatója.

A ZiU trolibusz visszaútján utasokat is szállít az ünnepélyes átadó eredeti helyszínére, a Széchenyi térre, ahol a Városháza előtt az 1979-es indulás helyszínén, tervezetten 10:45 perckor szakítja újra át a szalagot, melyet fotózással meg lehet örökíteni.

A ZiU trolibusz járművezetője Huszta Imre garázsmester, trolibuszvezető, akit több évtizedes, Szegedért és a városlakókért végzett munkája elismeréseként 2024-ben Szegedért Emlékéremmel tüntettek ki. Az emlékérmet a Szeged Napja ünnepségsorozat keretében adják át neki.

Huszta Imre 1989 óta a Szegedi Közlekedési Vállalat/Szegedi Közlekedési Kft dolgozója, az azóta eltelt években a trolibusz üzem működését több munkakörben is segítette. Garázsmesterként mindenre kiterjedő tapasztalatokkal rendelkezik a trolibusz és autóbusz flottánk minden típust illetően, nyugdíjazása óta pedig járművezetőként segít bennünket, szegedi utasokat, hogy minden nap eljussanak úti célunkhoz.

(szkt.hu)

Fotó: sztk.hu