Szeged, Virág cukrászda, emléktábla, Klauzál tér, Virágh család

A Virágh testvérekre emlékező táblát avattak a szegedi cukrászda falán

Gazdaság Helyi hírek Kultúra Ország

Vasárnap délután avatták fel a Virágh Cukrászda emléktábláját a szegedi Klauzál téren, amelyet a család és a város közösen állíttatott.

Zoltai Attiláné Csongor Julianna ezzel kíván emléket állítani a nagyapjának, Virágh Bélának és a nagybátyjának, Virágh Józsefnek, akik 1922-től 1950 februárjáig, egészen az államosításáig működtették a Klauzál téren a Virágh Cukrászdát, amely akkorra országos hírűvé vált. Mi több, világhírűvé, 1928-ban a párizsi világkiállításon aranyérmet nyertek cukrászkülönlegességekkel.

“Az emléktábla felállítását Zoltai Attiláné Csongor Julianna kezdeményezte, melynek költségéhez 200 ezer forinttal járult hozzá Hekáné Szondi Ildikó önkormányzati képviselő a választókörzeti keretéből. Az emléktáblát Székó Gábor szobrászművész készítette” – írja a város önkormányzati portálja, a szeged.hu.

A Virág cukrászda Szegeden, a Klauzál téren, az úgynevezett Új Zsótér-ház földszintjén található. Neobarokk stílusú palota a szegedi nagy árvíz előtt épült, 1873-ban. A cukrászdát 1874-ben nyitotta meg, Allemann és társa. Az 1880-as évektől Árvay Sándor a tulajdonosa, 1922-ben Virágh Géza temesvári cukrász és testvérei vásárolták meg és tették híressé. Gyakran reggelizett itt József Attila, aki az egyik tulajdonos barátja volt. Neve az államosítás után változott Virághról Virágra.

Fotók: Frank Yvette