fűtés, fűtőmű, hőközpont

Hiába enyhe a tél, és spórolhat a gázzal Szetáv, kötbért kell fizetnie

Gazdaság Helyi hírek Ország

Hiába takarékoskodik a gázzal a Szegedi Távfűtő Kft., mivel az állami tulajdonú MVM kötbér megfizetésére kötelezi a céget. Az enyhe december kisebb gázfogyasztás miatt például közel százmillió forintot.

Az időjárás alakulása nagymértékben befolyásolja a Szetáv energiafelhasználását – mondta Kóbor Balázs, a cég igazgatója a város önkormányzati portáljának, a szeged.hu oldalnak. 1 fokos külső hőmérséklet-emelkedés már azt eredményezi, hogy 6–7 százalékkal kevesebb gázt kell felhasználni.

Az idei tél a korábbinál sokkal enyhébb, októberben és decemberben is az elmúlt 100 év átlaghőmérsékleténél 3–4 fokkal melegebb volt. Januárban még ennél is melegebb volt 6–7 fokkal. Ez azt jelenti, hogy akár 30–35 százalékkal is kevesebb gázt kellett felhasználnia a cégnek – magyarázta az igazgató, aki hozzátette, az MVM amiatt, hogy a Szetáv kevesebb gázt fogyasztott el, úgynevezett alulvételezési kötbér megfizetésére kötelezi a céget.

Kóbor Balázs konkrét számokat is mondott. 2022 októberében, a kedvező időjárási viszonyok miatt körülbelül 25 százalékkal kevesebb gázt használt el a cég. Emiatt 90 millió forint kötbért kellett fizetniük az állami MVM-nek. A decemberi kisebb gázfogyasztás miatt pedig körülbelül ugyanennyit a kötbér.

A geotermikus energia helyett gázt égetett a Szegedi Távhő, hogy kevesebb legyen a kötbér

A Szetáv helyzetét az is nehezíti, hogy a 22 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően jelenleg az energiafelhasználás 20–25 százalékát már geotermikus energiából fedezik, emiatt is csökken a gázfelhasználása, és emiatt is kötbért kell fizetnie.

Az igazgató a szeged.hu portálnak elmondta, hogy ezt a visszás helyzetet a Magyar Energetika- és Közműszabályozási Hivatalnak már tavaly október 27-én jelezték, azonban azóta sem kaptak választ. Ígéretet kaptak arra a hivatal Árszabályozási Osztályának vezetőjétől, hogy kompenzálják őket a kötbér megfizetése miatt, azonban erről már nincs semmi információ, nemhogy utalás.

Nyitókép: Frank Yvette