Indul a harmadik fővárosi közösségi költségvetés Budapesten

Helyi hírek

Várják az ötleteket a harmadik budapesti közösségi költségvetésre. A Fővárosi Önkormányzat ismét egymilliárd forintot fordít a budapestiek ötleteinek megvalósítására a közösségi költségvetés keretében – közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn az MTI-vel.

Emlékeztettek rá: a közösségi költségvetés olyan – általában önkormányzati – program, amelynek keretében a település költségvetetéséből bizonyos összeg felhasználására a város lakói tehetnek javaslatot.

Azt írták, egyre népszerűbb a budapestiek körében a főváros társadalmi együttműködési programja, a minden évben egymilliárd forintos kerettel induló közösségi költségvetés, 2022-ben közel 22 ezren szavaztak a lakosság által beadott fejlesztési ötletekre.

Az ötleteket december 31-ig lehet benyújtani az otlet.budapest.hu oldalon, rövid regisztrációt követően.

Közölték, az ötlettel szemben elvárás, hogy azzal újat hozzanak létre, az elképzelés férjen bele 50 millió – nagyobb terveknél 120 millió – forintba és olyan helyszínt érintsen, ami fővárosi vagy kerületi tulajdonban, kezelésben van. Az ötleteket három kategóriában lehet benyújtani, ezek célja Budapest zöldítése, a hátrányos helyzetű közösségek segítése, valamint az együttműködés fejlesztése a város közösségeiben.

Fontos, hogy az ötlet közérdekű legyen, és érdemes ezen alapelvek mentén gondolkodni: egyenlőség, közösségi szemlélet, minőségi változás, funkcionalitás, biztonság, fenntarthatóság és szerethetőség – tették hozzá.

Megjegyezték: az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják, hogy a budapestiek szívesebben szavaznak olyan ötletre, amely általuk is ismert, gyakran használt helyszín fejlesztését érinti, ezért idén az ötletek sokkal nagyobb arányban kerülnek majd konkrét helyszínnel szavazólistára, hogy biztosan a legnépszerűbb helyszínre beadott ötlet kerüljön majd ki győztesként.