Átlagosan 7 százalékos alapbér-emelésről szóló bérmegállapodást írtak alá a B. Braunnál

Helyi hírek

Átlagosan bruttó 7 százalékos alapbér-emelésről szóló megállapodást írt alá az orvostechnikai eszközöket gyártó B. Braun a dolgozói érdekképviseletekkel csütörtökön, a vállalat gyöngyösi telephelyén.

Bognár József, a magyarországi B. Braun Medical Kft. gyöngyösi gyáregységének termelési igazgatója a megállapodás csütörtöki aláírása alkalmából szervezett gyöngyösi sajtótájékoztatón kiemelte: a dokumentum alapján a vállalat munkatársainak jövedelme – az előírt feltételek teljesítése esetén – a kiegészítésekkel együtt több mint 17 százalékkal nőhet.

Hangsúlyozta: a 2022-es bérekről és juttatásokról szóló egyeztetést a cég vezetősége már tavaly ősszel megkezdte a B. Braun Vasas Szakszervezet képviselőivel. Az így létrejött és most elfogadott javaslat alapján Gyöngyösön a legnagyobb létszámú, szerelék-összeállítói munkakörben dolgozó, nem próbaidős munkatársak órabére bruttó 1605 forintról 1720 forintra nő. A megemelt cafetériával és bónuszokkal számolva így átlagosan 424 ezer forintot meghaladó bruttó fizetésre számíthatnak havonta.

A bértárgyalások konstruktív légkörét és sikerét méltatva az igazgató arra is kitért, hogy a koronavírus-járvány és az ebből eredő gazdasági nehézségek, valamint erőforráshiányok ellenére stabil évet zártak, sőt, tovább bővítették gyöngyösi gyárukat.

Bognár József tájékoztatása szerint a B. Braun 21 telephelyen működik az országban, ebből 18 dialízis központot, valamint a fővárosban egy fejlesztő központot is üzemeltet. Gyöngyösön a vállalat jelenleg 1600 ember foglalkoztat, akik évente mintegy 60 millió egyszer használatos orvosi eszközt, elsősorban infúziós és transzfúziós szerelékeket, cyto-szetteket, katétereket, és műtéti elszívó rendszereket, valamint sebkezeléshez használt eszközöket állítanak elő.

A B. Braun világszerte 64 országban van jelen, közel 65 ezer embernek ad munkát, éves árbevétele eléri a 7,4 milliárd eurót, amelyből átlagosan mintegy 1,3 milliárd eurót fordít beruházásokra, illetve kutatás-fejlesztésre. A Magyarországon 31 éve működő társaság 2600 dolgozót foglalkoztat, 2021-ben 56 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el.

MTI