25 millió forintot különít el az önkormányzat a Debrecen-Nagyvárad vasútvonallal kapcsolatos tanulmánytervre

Helyi hírek

A Debrecen-Nagyvárad vasútvonal fejlesztésével kapcsolatos, nyomvonaláthelyezésre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányterv elkészítéséhez Debrecen önkormányzata forrást biztosít a NIF Zrt.-nek – jelentette be Papp László polgármester.

A debreceni közgyűlésen elhangzott, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) elkészíttette a Debrecen, Nagyvárad, Szeged, Szabadka és Pécs nagyvárosokat összekötő Déli vasút fejlesztési tervéhez szükséges megvalósíthatósági tanulmányt, melyben felvázolt lehetőségek közül – figyelembe véve a D2030 projektben foglalt célokat is – Debrecent érintően a Debrecen-Nagyvárad vonal fejlesztése valósulhat meg.

Eszerint a 106-os számú Debrecen-Sáránd-Nagyvárad vasútvonal érintett a fejlesztéssel, melynek nyomvonala áthalad a Déli Gazdasági Övezet területén. A Déli Gazdasági Övezet fejlesztésének lehetőségeit tekintve különösen figyelemmel kell lenni arra, hogy az elővárosi és városi vasúti közlekedés fejlesztése ne korlátozza a gazdasági övezet területére letelepedni kívánó vállalkozások beruházási terveit. Erre tekintettel a nyomvonal megváltoztatása Debrecen önkormányzatának kiemelt gazdasági érdeke, ezért az ahhoz szükséges megvalósíthatósági tanulmányterv elkészítéséhez előzetes kötelezettségvállalással

a 2022. évi költségvetés terhére bruttó 25 400 000 Ft összegű forrást biztosít az önkormányzat a NIF Zrt. részére.

Ezen kötelezettségvállalás alapján a NIF Zrt. még ebben az évben megkötheti a megvalósíthatósági tanulmányterv elkészítésére vonatkozó szerződést.