Nagy összegű ÁFA-csalás miatt emelt vádat a Heves Megyei Főügyészség

Helyi hírek

A Heves Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a hatvani férfival szemben, aki a 2016. évben csaknem 140 millió Ft vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

Az ügy vádlottja 2015-ben, 23 évesen lett egy hatvani élelmiszer, ital és dohányáru nagykereskedelemmel foglalkozó cég ügyvezetője, aki ebben a tisztségében felelős volt a társaság negyedéves adóbevallásainak benyújtásáért is. A vádlott ezekben az adóbevallásokban a vállalkozás belföldi értékesítéseinek csupán egy részét tüntette fel, a bevételek egy jelentős hányadát ugyanakkor eltitkolta, és így az azok után fizetendő ÁFA összegét jogellenesen csökkentette annak ellenére, hogy a vevők az adott összegeket a kibocsájtott számlák alapján átutalták a cégnek. A terhelt nem csak a belföldi, de a külföldről rendelt áruk értékesítése kapcsán is sorozatosan megszegte az adójogszabályokat, továbbá nem csak, hogy nem vallotta be a fizetendő Áfát, de valótlan tartalmú bevallásaiban minden negyedévben jogosulatlanul vont le forgalmi adót egyes, általa hamisan feltüntetett belföldi beszerzések után is.

A Kft. nem rendelkezett a számvitelről szóló törvényben előírt bizonylati rendnek megfelelő könyveléssel sem, ami önmagában is bűncselekmény megállapítására alkalmas mulasztás, mivel ennek következtében a 2016. üzleti évet érintően a gazdasági társaság vagyoni helyzetének áttekintése és ellenőrzése meghiúsult.

A 2016. év végén a vádlott – aki így próbált kibújni a későbbi esetleges felelősségre vonás alól – ügyvédjét is félrevezetve, maga helyett egy olyan nőt jegyeztetett be tulajdonos-ügyvezetőként a cég élére, aki semmit sem tudott a Kft. működéséről, de a működtetéséről sem, és abban ténylegesen nem is vett részt. A közhiteles cégjegyzékbe ezáltal valótlan adatok kerültek.

A Heves Megyei Főügyészség a vádlottal szemben minősített költségvetési csalás bűntette, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége, számvitel rendje megsértésének bűntette, és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat. Vádiratában a főügyészség arra tett mértékes indítványt, hogy a vádlottal szemben – aki az általa okozott vagyoni hátrányból 65 millió forintot már megtérített – teljes beismerése esetén a törvényszék halmazati büntetésül 2 év, végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönt, 5 év „gazdálkodó szervezet általános vezetését ellátó szerv tagja vagy egyszemélyi vezetője” foglalkozástól eltiltást, és mindezeken túlmenően 6.000.000 forint pénzbüntetést is szabjon ki.