Könyv készül a hajdúszoboszlói bíráskodás történetéről

Helyi hírek

A hajdúszoboszlói jogszolgáltatás története lesz a negyedik kötet abban a sorozatban, amely a Hajdú-Bihar megyei igazságszolgáltatás múltját mutatja be – erről 2019. február 13-án írt alá együttműködési megállapodást Dr. Kahler Ilona Márta, a Debreceni Törvényszék elnöke és dr. Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere. A kiadvány összeállításában közreműködik a Hajdúszoboszlói Múzeum, a Debreceni Egyetem Állam és Jogtudományi Kara, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár is.

A megállapodás aláírását megelőző sajtótájékoztatón dr. Sóvágó László hangsúlyozta: nagyon tetszik számára az a szemlélet, amellyel ezt a kötetet szerkeszteni fogják. Elmondta, hogy személyesen is ajánlott bírósági történeteket a kiadványhoz, amelyek érdekesek lehetnek. Debrecen és Hajdúszoboszló valaha jeles pereket folytatott egymással, amelynek írásos nyoma is van.

Dr. Kahler Ilona Márta kiemelte: a Debreceni Törvényszék évek óta elkötelezett abban, hogy az illetékességi területén működő járásbíróságok történetét feltárja, kutassa és bemutassa az érdeklődőknek. Eddig Debrecen, Berettyóújfalu és Hajdúböszörmény jogszolgáltatásának történetét dolgozták fel együttműködési megállapodások keretei között. Tudományos konferencia keretében 2019. szeptember 5-én előadások lesznek a témával kapcsolatban, amelynek anyagait a tervezett könyvben mutatják be. A kötet feldolgozza Hajdúszoboszló történetét, egy másik tanulmány a bírósági szervezetrendszer változásait mutatja majd be, míg egy harmadik a Hajdúszoboszlói Járásbíróság épületének történetét kutatja. A könyv láttatni fogja az 1872 és 1950 közötti időben a Hajdúszoboszlói Járásbíróság bíráinak és tisztviselőinek pályafutását. Dr. Kahler Ilona Márta elmondta, hogy a kötetben feldolgozzák természetesen a híres hajdúszoboszlói pereket, amelyek részben akár Hajdúszoboszló és Debrecen versengése, részben a gyógyvízhez kapcsolódó peres ügyeket jelenti. A fürdőkultúra és a jogszolgáltatás kapcsolatának aspektusa külön érdekesség. A Debreceni Törvényszék az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás pályázaton indult annak érdekében, hogy a könyvet megjelentethesse.