Gerezakölyök született a debreceni állatkertben

Helyi hírek

Egy speciális étrendű és Európai állatkertekben nem túl gyakran bemutatott fajnak, a zászlós farkú kolobuszoknak, vagy más néven gerezáknak született kölyke a debreceni állatkertben. 

A család negyedik itt született kölyke közel hat hónapnyi vemhességet követően jött világra. Jakab – a tavaly született kölyök – kíváncsian figyeli testvérét, és alig mozdul anyja mellől. Így már van kis játszótársa – a másik nősténytől két hónappal ezelőtt született – féltestvérének.

A szülők bundája fekete és fehér, az újszülötté – keze, lába, arca és fülei kivételével – hófehér. A kicsi bundája később szürkülni fog, majd három hónapos kora után feketedik be. Az újszülöttet anyja nagyon félti, így még nem lehet tudni a nemét.

Őshazájában húsáért és különösen szép szőrméjéért vadásszák. Több afrikai törzsnél az előkelőség szimbólumaként tartják számon prémjének viselését. Állománya néhol igen megritkult ezért a Természetvédelmi Világszövetség “védendő fajok listáján” szerepel és a fajmegmentési program keretében látható az állatkertben.