Kerékpárral a munkahelyre

Helyi hírek

A Határ úti Ipari Park vállalatai 2015. január 13-án szándéknyilatkozatot írtak alá, amely alapján az önkormányzattal közösen vállalják: megkeresik annak lehetőségét, hogy az ipartelepet bekössék a város kerékpárút-hálózatába.
A Határ úti Ipari Parkban működő vállalatok évek óta támogatják a kerékpáros közlekedést, mint a munkába járás fenntartható, egészség- és környezettudatos alternatíváját. A cégek képviselői külön üdvözlik, hogy az utóbbi időben örvendetes módon nőtt a debreceni kerékpárutak hossza, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a város több nagy munkahelyének otthont adó terület is minél hamarabb bekapcsolódjon a kerékpáros úthálózatba.

Ennek megvalósulását célozza az a szándéknyilatkozat, amelyet 7 vállalat képviselője írt alá 2015. január 13-án. A kezdeményezéssel azt szeretnék elősegíteni, hogy az önkormányzattal és a Magyar Kerékpárosklubbal együttműködve elkészítsenek egy tanulmányt felkutassák a közös pályázati lehetőségeket.

Az eseményen Papp László polgármester is részt vett, aki örömének adott hangot e példás összefogás láttán. Elárulta, sok esetben azért nem tud fejlődni Debrecen, mert mindenki azt várja, hogy az önkormányzat oldja meg a felmerül problémákat, ő végezze el a szükséges fejlesztéseket. Erre azonban nem mindig van mód, így ez a mostani kezdeményezés jó példa lehet arra, miképpen tudják egymást segíteni a város és a városban működő vállalatok. Azt is kiemelte, Debrecen az utóbbi években maximálisan a biciklisek mögé állt, hiszen már nagyjából 80 kilométernyi kerékpárút járható be kétkerekűvel, s további fejlesztések is zajlanak, illetve tervben vannak.

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője maga is szívesen jár kerékpárral dolgozni, így kiemelte, számukra fontos, hogy a munkavállalók ezen közlekedési módszert választva is könnyedén, s biztonságosan juthassanak el munkahelyükre. Hozzátette, mivel az ipari park területén jelenleg működő 45 vállalkozás közel 5 ezer ember számára nyújt munkát, így nem csak nekik lenne lényeges, ha ez a beruházás megvalósulhatna. – Ha megtaláljuk a megfelelő pályázatot ehhez, az ipari park cégei vállalni fogják az önrész költségeit – mondta Ábrahám László.

Csukás Endre, a Xanga Cégcsoport és a Daniella Ipari Park vezérigazgatója szintén amellett tört pálcát, hogy az ehhez hasonló társadalmi szerepvállalások nélkülözhetetlenek a modern társadalomban – a mostani kooperáció nem csupán biztonságot adhat a kétkerekűvel közlekedőknek, de egészségre és környezettudatosságra is nevel. A cégvezető emlékeztetett, hogy több mint tíz évvel ezelőtt, az Ipari Park indulásakor még szokatlannak tűnt Debrecenben, hogy az egyik megtelepedő holland cég nagy hangsúlyt fektetett a biciklitárolók elhelyezésére telephelyének kialakításakor. Mára azonban egyre növekvő igény mutatkozik a vállalatok munkatársai részéről a biztonságos kerékpáros közlekedést és a biciklik tárolását lehetővé tevő korszerű infrastruktúrára, így ennek megteremtése a város és a cégek közös érdeke.

A beruházás a tervek szerint 40-100 millió forintból tudna megvalósulni, a források elérése Papp László szerint 2015 második felében, az integrált településfejlesztési stratégia keretében realizálható.

debrecen.hu