Hibrid autók

Autósok tízezrei bukhatják a zöld rendszámot Lázár János minisztériuma jóvoltából

Gazdaság

A zöld rendszámok szabályainak szigorításán munkálkodik a Lázár János alá tartozó Építési és Közlekedési Minisztérium, konkrétan megvonnák a kedvezményeket a plug-in hibrid autóktól.

A Pénzcentrum szerint ez azt jelentené, hogy a plug-in hibrid autók elveszítenék a különleges rendszám adta kedvezményeket, mint az ingyenes parkolás, és regisztrációs adót, teljesítményarányos gépjárműadót, vállalkozások esetében cégautóadót, és az adásvételkor vagyonszerzési illetéket is kellene fizetni utánuk a tulajdonosoknak.

A tervek szerint nem azonnal cserélnék le az érintettek rendszámait, hanem legkésőbb a következő műszaki vizsgán, így az ingyenes parkolás valameddig még megmaradhat a kedvezmények között, legalábbis a parkolóőrök vélhetően nem fogják egyesével vizsgálni a zöld rendszámos autók típusait.

A minisztériumi válasz alapján a szigorításba bevonnák az úgynevezett hatótávnövelővel (azaz range extenderrel, egy kisebb motorral, amely nem hajt, csak áramot fejleszt az akkuba) ellátott villanyautókat is.

A szigorítással így összesen majdnem 38 ezer autós bukhatja a zöld rendszámát. A cikk szerint az ötlet megosztja a szakmát, de a többség nem támogatná a változtatást.