Új kamionterminált adtak át a szlovéniai Koper kikötőjében

Gazdaság

Új kamionterminált adtak át Szlovéniában, a koperi kikötőben szerdán. Az Európai Unió által társfinanszírozott létesítmény “fontos mérföldkő” a kikötő fejlődésében és logisztikai fejlesztésében – jelentette ki szerdán Nevenka Krzan, a kikötőt üzemeltető Luka Koper vállalat vezetője az ünnepélyes átadón.

Kiemelte: az új terminál építése körülbelül egy évet vett igénybe, és a kitűzött határidőre készült el. 203 parkolóhellyel rendelkezik, és 13 millió euróba került – mondta Krzan, és megjegyezte: a Luka Koper elkötelezett amellett, hogy a dél-európai szállítási útvonal vezető kikötőjévé váljon. A 2028-as fejlesztési stratégiával összhangban a vállalat várhatóan 780 millió eurót fordít beruházásokra, melyek között egy új utasterminál létrehozását és az 1-es móló északi részének bővítését említette.

Az egyik cél az, hogy a beruházások révén az évente kezelt konténeregységek (TEU) számát a jelenlegi 1,1 millióról 1,7 millióra növeljék – magyarázta.

Alenka Bratusek infrastrukturális miniszter szerint egész Szlovénia számára fontos a beruházás, mert a logisztika az egyik legfontosabb gazdasági ágazat.

A tárcavezető beszélt a Koper-Divaca vasútvonal 27 kilométer hosszú szakaszán egy második vágány építésének több éve húzódó projektjéről is, amelynek megvalósítása – mint mondta – folyamatban van, és ígéretet tett arra, hogy a szolgáltatás a lehető leghamarabb kétvágányúvá válik.

(MTI)