Az Európai Unió 832 millió euróval támogat 41 védelmi ipari projektet

Gazdaság

Az Európai Unió (EU) az Európai Védelmi Alap (EDF) keretében 832 millió euróval támogat 41, a védelmi kutatással és fejlesztéssel foglalkozó projektet – tájékoztatott az Európai Bizottság hétfőn.

A brüsszeli közlemény szerint a kiválasztott projektek segítségével tovább fejlődhet az EU magas színvonalú védelmi képessége olyan létfontosságú területeken, mint például a tengeri és szárazföldi védelem, a légi harc, a világűrbe telepített korai előrejelző képesség, illetve a kibertámadások elleni védelem.

A kiválasztott projektek 550 szervezetet tömörítenek az EU-ból és Norvégiából, a kezdeményezésben részt vesznek kis- és közepes vállalkozások is, amelyek az összes projekt 39 százalékát teszik ki – közölte az Európai Bizottság.

Megemlítették, hogy az egyik kezdeményezés a haditengerészet területén a légvédelem és a rakétavédelem új együttműködési szabványára összpontosít. A légi harc kategóriában nyertes projekt javítani fogja az elektronikus hadviselés ellenálló képességét. Az űrkutatással foglalkozó projekt az űrbe telepített rakéták korai előrejelzését végzi majd, és növelni fogja az európai képességeket ezen a területen. Több kutatási és fejlesztési kezdeményezés pedig megerősíti az uniós kibervédelem hatékonyságát – tájékoztattak.

Az EDF hozzájárul az EU stratégiai autonómiájához, valamint egy versenyképesebb és integráltabb európai védelmi technológiai és ipari bázis létrehozásához – tette hozzá az Európai Bizottság közleménye.

(MTI)