Mészáros Lőrinc

Boldogság! Üzemi szinten ötszörösére nőtt Mészáros Lőrinc cégcsoportjának eredménye

Gazdaság

Az OPUS GLOBAL Nyrt. portfoliójával lefedett minden ágazatban jelentős hatékonyságjavulást mutattak fel a cégcsoport érdekeltségei 2023. első negyedévében – derült ki a ma közzétett, IFRS szerinti konszolidált gyorsjelentésből. A válságjelenségek átvészelésén túl a várakozásokat meghaladó eredménytermelő képességről adtak számot a cégek, köszönhetően a józan költséggazdálkodásnak, és a korábbi években elindított felújítások és fejlesztések aktiválásának.

Közleménye szerint a Mészáros Lőrinchez köthető OPUS Cégcsoport konszolidált szinten az év első három hónapjában a bázisidőszakhoz képest 71,3%-kal magasabb, összesen 167 milliárd forint működési bevételt ért el. Az üzemi eredmény (EBIT) konszolidált szinten 15,1 milliárd forintot ért el, ami több mint ötszöröse az előző év azonos időszaka üzemi eredményének. Az EBITDA szintén jelentős növekedést mutatott, kétszeresére 25,7 milliárd forintra növekedett. Ez a kiemelkedő eredményesség az OPUS Cégcsoport sikeres gazdálkodását tükrözi. Az adózott eredmény 10,8 milliárd forint volt 2023. első negyedévében. 

Mészáros Lőrinc cége amit csak lehetett, elbarmolt a vasúti fejlesztéseknél, több helyen kihagyták a vasat a vasbetonból

A csoport konszolidációs köre az anyavállalattal együtt a negyedév végén 35 társaságot foglalt magába. Az összesített működési bevételből 2023. I. negyedévében az energetika szegmens birtokolja a legnagyobb részarányt, 41%-ot (68,6 milliárd Ft), az építő- és termelő ipar 29%-os részesedéssel (48,4 milliárd Ft), a mezőgazdaság és élelmiszeripari szegmens 25%-kal (41,7 milliárd Ft), a turizmus pedig 4%-kal (7,1 milliárd Ft) járult a bevételekhez. A vagyonkezelés szegmens az összes működési bevételből továbbra is 1% (1,2 milliárd Ft) körüli értéket tudhat magáénak.

A vállalatcsoport 2022-ben már elérte és meghaladta az 1000 milliárd forintos mérlegfőösszeget. Ez 2023. első negyedéve folyamán egészen 1070 milliárd forintig nőtt.

„Ez az első negyedév azt mutatta meg, hogy az OPUS GLOBAL portfoliójában olyan hatékonysági tartalékok vannak, melyek feltárásával és kiaknázásával javuló nyereségességgel tud teljesíteni a cégcsoport még egy olyan kedvezőtlen időszakot is, mint ez az első három hónap”

– mondta el a gyorsjelentés közzététele kapcsán dr. Lélfai Koppány, az OPUS GLOBAL vezérigazgatója.