Nagy István agrárminiszter egyeztetet Masato Otakával, Japán nagykövetéve

Közös szelfi újítja meg a magyar élelmiszeripart?

Gazdaság

Alapjaiban újul meg a magyar élelmiszeripar, a munkában pedig számítunk a felkelő nap országának befektetőire is. Erős alapokra épül a két ország kapcsolata. Hazánk az első olyan afrikai sertéspestissel érintett ország a világon, amellyel Japán megállapodott a regionalizáció kérdésében – tette közzé Nagy István agrárminiszter hétfőn délután, a  Japán nagykövet Masato Otakával történt megbeszélés után.

Magyarország célja a Japánnal kötött agrárkapcsolatok további élénkítése – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, miután hivatalában fogadta Masato Otaka Japán nagykövetet.

Nagy István agrárminiszter egyeztetet Masato Otakával, Japán nagykövetéve

A miniszter a gazdasági együttműködés területén a sertéshúsban, szárnyasokban, kacsában mézben és a medical food-ban rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelmet, ezen termékek tekintetében, ugyanis nagy kapacitásokkal rendelkezik hazánk. A megbeszélésen az élelmezésbiztonság is szóba került.

Nagy István: a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni

 

A teljes élelmiszeripari szektor megújulás alatt áll. Vágóhidakat, szárítóüzemeket, állattenyésztési telepeket építünk és a gyümölcsültetvényeket is a legkorszerűbb technológiával szereljük fel. A versenyképesség és a hozzáadott érték növelése a cél. Nem alapanyagot, hanem feldolgozott jó minőségű termékeket szeretnénk exportálni. A beruházásokra és a technológiai megújításra éppen ezért háromszor több forrást biztosítunk. Ebben a folyamatban pedig szívesen látjuk a japán befektetőket – tette hozzá Nagy István.

A miniszter hangsúlyozta, Magyarország a továbbiakban is következetesen a szankciók eltörlését támogatja az EU-ban a fukusimai katasztrófát követően a japán élelmiszeripari termékekre kivetett, és jelenleg is érvényben levő korlátozások kapcsán. Nagy István a magyar sertéshús vonatkozásában a Japánban alkalmazott regionalizációra is felhívta a figyelmet, ebben a hazai termékek a legszigorúbb előírásoknak is megfelelnek.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István agrárminiszter: azért drágultak meg ennyire az élelmiszerek, mert korábban olcsók voltak