Népszámlálás

Online kitöltéssel és némi nehézséggel megkezdődött a népszámlálás

Gazdaság Ország

A népszámlálás akkor lesz sikeres, ha mindenki részt vesz benne, kitölti az online kérdőívet vagy a számlálóbiztos segítségével megadja az adatokat – mondta a KSH elnöke annak apropóján, hogy szombaton hajnalban elindult a népszámlálás. A nagy érdeklődés miatt a rendszer lelassult, majd estére meg is állt, vasárnap kora reggel azonban már nem volt probléma a belépéssel.

Vukovich Gabriella emlékeztetett arra, hogy október 16-ig tart az online időszak, azt követően a számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik még nem vettek részt a népszámlálásban. (A témáról legutóbb itt írtunk.)

A népszámláláson összegyűjtött adatokból olyan statisztikák készülnek, amelyek a döntéshozók számára nélkülözhetetlenek a különböző fejlesztések megtervezésekor.

Az adatokból a közvetlen környezetünk számára fontos információk is kinyerhetők

– hívta fel a figyelmet.

Ahhoz, hogy a népszámlálás, “a magyar statisztika legnagyobb és legjelentősebb adatgyűjtése tizenegy év után újra megvalósulhasson, több tízezer embernek “az összehangolt és elkötelezett munkájára volt és van szükség – hangsúlyozta Vukovich Gabriella.

Kovács Marcell, a KSH főosztályvezetője, a népszámlálás projekvezetője arról beszélt, hogy a kérdőív “barátságos”, könnyen kitölthető, először néhány kérdés jelenik meg a lakáskörülményekről, majd a személyi kérdőívek következnek.

A háztartásban élő minden személyre vonatkozóan ki kell tölteni ezeket

– húzta alá.

Felidézte, hogy a héten kiküldött felkérőlevelek tartalmazzák azt a 12 számjegyű belépési kódot, amellyel egy adott háztartás el tudja érni a népszámlálás kérdőívét. A kérdőív kitöltésekor nem a bejelentett lakcím számít, “a népszámlálás arra kíváncsi, hogy ténylegesen hol élünk” – így fogalmazott.

A kérdőív kitöltését a kérdések megválaszolása után a beküldés gombra kattintással lehet befejezni. A beküldéskor kapott kódot fontos megőrizni, ez igazolja ugyanis, hogy valaki részt vett a népszámlálásban – ismertette.

Népszámlálás

A kérdőív szombaton nulla órától a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon érhető el. A nap folyamán a telex.hu több olvasója is jelezte, hogy az online felület nem működik megfelelően, estére pedig a nagy érdeklődés miatt megadta magát a rendszer. Annyira, hogy a népszámlálás zöld számát felhívva egy robothang egyből arról tájékoztatta a telefonálókat, hogy a nagy érdeklődés miatt a népszámlálás online rendszere összeomlott.

Este 10 óra után megszűntek a problémák, vasárnap kora reggel kipróbáltuk, és minden működött, néhány másodperc alatt beléptünk és elkezdhettük a kitöltést, ami bármikor fel is függeszthető.

Nyitókép: Balázs Attila