Rengeteg a hajdú-bihari kérelmező – 10 milliárd forintot fizettek ki az önfoglalkoztatóknak

Gazdaság

A 219 ezer forintos egyszeri támogatás mások mellett a fodrászok, szépségiparban dolgozók, szálláshely-szolgáltatók, előadóművészek és autósiskolai oktatók számára könnyíti meg az újraindulást.

Hajdú-Bihar megyéből érkezett az egyik legtöbb kérelem.

Mostanáig több mint 10 milliárd forintot fizettek ki az önfoglalkoztatóknak, az Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatására beérkezett igénylések száma meghaladta a 60 ezret. A kormányhivatalok közel 50 ezer kérelmezőnek ki is fizették a 219 ezer forintos egyszeri támogatást – jelentette be Bodó Sándor.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca csütörtöki közleménye szerint közölte: az eddig regisztrált mintegy 13 milliárd forintos igényből több mint 10 milliárd forintot már folyósítottak a bankszámlákra.

Az Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásában főként azok a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban tevékenykedő vállalkozók részesülhetnek, akik alkalmazottak hiányában korábban nem pályázhattak ágazati bértámogatásra. Az átmeneti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység valamelyikét folytató önfoglalkoztatók a garantált bérminimummal megegyező összeget kaphatnak. A 219 ezer forintos egyszeri támogatás mások mellett a fodrászok, szépségiparban dolgozók, szálláshely-szolgáltatók, előadóművészek és autósiskolai oktatók számára könnyíti meg az újraindulást – ismertetik.

A legtöbb kérelem továbbra is a fővárosból, Pest, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékből érkezett be.

A legnagyobb számban a fodrászok, kozmetikusok éltek a lehetőséggel, az igénylők közül mintegy 25 ezren szépségápolással foglalkoznak. A bírálatok és kifizetések folyamatosak, a kérelmeket a veszélyhelyzet végéig lehet benyújtani a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira.

Bodó Sándor a közlemény szerint hozzátette: “A kormány gazdaságvédelmi intézkedései elérték a céljukat. A magyar munkaerőpiac átlendült a koronavírus okozta válságon. A foglalkoztatási mutatók a járvány hazai megjelenése előtti szintre erősödtek vissza. Ismét 4,6 milliónál többen dolgoznak Magyarországon.”

(MTI)