Jól jártak az önkéntes nyugdíjpénztárak ügyfelei

Gazdaság

Évekkel ezelőtt sokan aggódtak, miként tudnak szerepelni az önkéntes nyugdíjpénztárak. Mára már látszik, hogy a kérdésre meggyőző a válasz – derül ki a Bankmonitor.hu cikkéből. A 2016-os év kiváló példa erre: a tagok többsége 5,5-7,7% közötti hozamot érhetett el a költségekkel csökkentve.

A fokozott érdeklődés oka, hogy 20 százalékos állami támogatás jár a befizetésekre, ráadásul a pénztárak az utóbbi években nagyon szép teljesítménnyel nyűgözték le a tagokat. Ez alól a 2016-os év sem volt kivétel.

A legjobb pénztár évesítve 7,5%-kal tudta növelni a befizetéseket és a megkapott adó-visszatérítést, míg a leggyengébb 3,6%-ot tudott elérni. A 10 éves átlagos infláció 3,2%-on állt, ami azt jelenti, hogy különösen magas (akár 4,3%-os!) reálhozamot érhettünk el. A legjobb három pénztár az Aranykor, a Honvéd és a Budapest volt.

Hosszabb távot vizsgálva a hozamok 5,5-7,1% között ingadoztak, ami azt jelenti, hogy nagyon együtt mozogtak a pénztárak befektetései. A képzeletbeli dobogón az Aranykor, az Allianz és az OTP végzett, ami azért is fontos tényező, mert az önkéntes nyugdíjpénztári piac három meghatározó szereplőjéről beszélünk.

A következtetés az, hogy a válságot is beleértve a pénztárak megbirkóztak a kihívással és összességében nagyon is vonzó infláció feletti hozamot értek el.