Dagasztás kisokos: minden, amit a folyamatról tudni érdemes

Gasztro

A dagasztás során alakulnak ki a sikér szálak, amelyek a kelt tészták tartását adják.  Dagasztani az élesztővel készült kelt tésztákat kell, mert ettől lesz rugalmas és levegős a tészta. Régen egyszerre több kilogramm lisztből készítettek kenyeret, a dagasztás fáradságos, nehéz munka volt. Kisebb adaggal azonban könnyebben lehet bírni.

Hogyan kell elkészíteni egy dagasztott tésztát?

Vajon, hogyan zajlik a folyamat?

1. A tészta hozzávalóit egy mély keverőedénybe mérjük a megadott recept szerint.

  • Általánosságban az élesztőt egy kis cukorral vízben vagy tejben fel kell futtatni.
  • Kimérjük a lisztet, átszitáljuk.
  • Hozzáadjuk a sót, alaposan elkeverjük.
  • Adjuk hozzá az élesztőt és a maradék folyadékot.
  • Felolvasztjuk a zsiradékot és a dagasztás során kis adagokban bele dolgozzuk a készülő tésztába.

2. A hozzávalók kimérése után összekeverjük őket egy tálban, jól eloszlatva a száraz és a folyékony elemeket.

3. Keményebb tészta esetében amelyben kevesebb a folyadék a keverő mozdulatok helyett inkább gyúrni kell a tésztát.

4. Ha már egynemű a tészta, jöhet a dagasztás.

  • Lágyabb tésztáknál a keveréshez hasonló mozdulatokkal kell tovább dolgozni, alányúlni a tészta alá, egy részét megemelve leereszteni a tál másik oldalán. A következő mozdulatnál a tészta másik részét forgatjuk át, ehhez meg lehet fordítani a tálat. Ha már kezd összeállni a tészta olyan mintha pofozgatnánk.
  • Ha kevesebb folyadéktartalmú a tészta, akkor a kézfejünkkel vagy az öklünkkel dolgozzunk. Vagy a tenyerünk párnás részével nyomjuk a tésztát miközben mozdítunk rajta. Ha összeállt a tészta akkor a gyúródeszkán vagy munkalapon is folytathatjuk a dagasztást.
  • A dagasztás végére a tészta a kialakult sikér szálaktól tartást kap, elválik a táltól és a kezünktől is. A tészta felülete kifényesedik, levegős lesz az állaga, buborékok is megjelenhetnek benne.
  • Kezdőknek 10-15 perc erős, gyors ütemű munkával lehet a megfelelő állapotot elérni.

5. A dagasztás végén kis cipókba kell rendezni a tésztát és meghinteni liszttel és letakarni. Kezdődhet a kelesztés.

Amennyiben a dagasztást megerőltetőnek vagy időigényesnek találjuk, akkor géppel is lehet segíteni. A lágyabb kelt tésztákkal elbír a robotgép dagasztó spirálja, ha gyakran sütünk kelt tésztát, akkor érdemes egy kenyérsütő gép dagasztó programját használni. Megfelelő dagasztás nélkül a tésztának nem lesz tartása, megkel majd összeesik a tészta.

Nagykonyhai dagasztó gépek forgalmazásával rengeteg cég és webáruház foglalkozik, így az interneten könnyedén rátalálhatunk a megfelelő változatra.

Összegezve

A dagasztás fáradságos munka, azonban a kelt tészták készítéséhez elengedhetetlen. Amennyiben megerőltetőnek tartjuk, ma már segítséget lehet kérni a gépektől, a robotgép és a kenyérsütő gép nagy segítség lehet a kelt tészta készítésénél. (x)