A koktél készítés legfontosabb alapanyagai

Gasztro

A koktél készítés egyik legfontosabb alapanyaga a szirup.  A szirup valamilyen cukorféleség tömény oldata, a cukor mellett egyéb anyagokat is tartalmaz. Elsősorban a gyógyszerészetben és a gasztronómiában használják. Egyes szirupokat az élelmiszeriparban szörpnek  is neveznek, köznapi értelemben a szörp elsősorban gyümölcsszörpöt jelent.

Fajtái

A továbbiakban arról írunk részletesebben, hogy melyek a legnépszerűbbek és a legkedveltebbek.

●     Cukor szirup

Az egyszerű cukorszirup nagyon sok étel elkészítéséhez szükséges, és a koktélok egyik fontos alapanyaga is. Az általános alapreceptje egy rész cukor, egy rész víz kell hozzá, pillanatok alatt elkészíthető. A cukorral elkevert vizet addig kell főzni, míg a cukor fel nem olvad. Ez az alap, ehhez különféle ízesítőt lehet tenni, friss fűszerek, szárított fűszerek, gyümölcspürék, virágok, citrusok.

●     Gyümölcs szirup

A gyümölcsszirupok más néven szörpök, friss, tartósított vagy sűrített gyümölcslével, gyümölcsvelővel vagy ezek keverékével ízesített cukorszirupok. Egyre gyakrabban használnak a szacharóz kiváltására glükóz-fruktóz szirupot.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint e sűrűn folyó szirup szárazanyag tartalma legalább 60 %, gyümölcslé vagy gyümölcsvelő tartalma pedig legalább 33 % kell legyen. A gyümölcs vagy déli gyümölcs alapú szörpök esetén csak a felhasznált gyümölcsre jellemző aromával lehet ízesíteni, míg az ízesített gyümölcs szörpöket az alapanyagtól eltérő ízzel is lehet aromásítani, de fel kell tüntetni az “ízű gyümölcsszörp “ megnevezést. Antioxidánsként a termékhez adagolnak L-aszkorbinsavat, amit tilos C-vitaminként feltüntetni, ezen kívül más adalékanyagot is tartalmazhat.

●     Glükóz-fruktóz szirup

Az élelmiszeriparon belül, az üdítőital gyártáshoz használják fel nagy mennyiségben, a kukoricakeményítőből gyártott glükóz-fruktóz szirupot, az édes íz elérésére a drágább szacharóz helyett.

●     Víz- és kivonat alapú szörp

Ezek a készítmények a megnevezésükre jellemző illatúak és ízűek, cukorszirupból, ízesítő és adalékanyag hozzáadásával, hideg vagy meleg eljárással készítenek.

●     Invertcukorszirup

Az invertcukor oldata édesebb és kevésbé hajlamos a kristálykiválásra, így élelmiszertechnológiai szempontból előnyösebb.

●     Melasz

A melasz a cukorgyártás magas szacharóz tartalmú szirupos mellékterméke.

●     Fa jellegű szirupok

A juharszirup elsősorban a cukorjuhar fa lecsapolt xilém nedvének  lepárlásával előállított szirup. Egyes nyírfa fajok nedvéből is készíthető szirup.

●     Méz

A méz alapvetően természetes eredetű tömény fruktóz-glükóz szirup.

●     Monin szirup

Már 100 éve a legnagyobb választékú márkává vált, 140 féle ízével szinte minden országban ismert. George Monin alkotta meg a márkát, 1912-ben a francia Bourge-ban. A minőségére jellemző, hogy minden üvegen szerepel a lot szám amely alapján visszakövethető, hogy milyen anyagokból és ki által lett elkészítve az adott termék.

A MONIN termékek nem tartalmaznak mesterséges tartósítószert, de így is hosszú szavatossági idővel rendelkeznek. Természetes alapanyagokat tartalmaznak, magas gyümölcstartalommal, válogatott gyümölcsből.  Édesítőszerként  100%-ban nádcukrot használnak a szirupokhoz és a gyümölcspüréhez egyaránt. A cukormentes szirupok közvetlenül a cukorból nyert sucralose-szal készülnek, amely kalóriamentes édesítőszer. A KoktélBolt cukorszirup webáruház a koktél alapanyagok szaküzlete is egyben.

Összegezve

A koktél készítéshez az egyik legfontosabb alapanyag a jó minőségű szirup. A legnagyobb választékot a Monin termékek adják, amelyek csak természetes alapanyagokból, nádcukorral, tartósítószer nélkül készülnek, mégis hosszú szavatossági idővel rendelkeznek. (x)