Az euróövezetben júniusban csökkentek a termelői árak

Európa

Az euróövezetben csökkentek a termelői árak júniusban éves és havi összehasonlításban is – jelentette csütörtökön az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az euróövezet termelői árai júniusban 0,4 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest az elemzők által várt 0,2 százalék helyett. Ez volt zsinórban a hatodik hónap, amikor az euróövezetben esést mutattak a termelői árak. Májusban 1,9 százalékkal csökkentek a termelői árak az előző havihoz viszonyítva. A termelői árak csökkenése elsősorban arra vezethető vissza, hogy az energiaárak 0,5 százalékkal estek júniusban a májusi 5,2 százalékos havi csökkenés után, a köztes javak árai pedig 0,7 százalékkal csökkentek a májusi 1,0 százalékos esést követően. Energia nélkül a termelői árak 0,3 százalékkal csökkentek júniusban az előző havi 0,5 százalékos esést követően. Az Európai Unióban a termelői árak júniusban 0,4 százalékkal csökkentek a májusihoz viszonyítva, amikor 1,9 százalékos volt a havi visszaesés.

Egy év alatt, tavaly június óta 3,4 százalékkal, 2020 júniusa óta a leggyorsabb ütemben csökkentek a termelői árak az euróövezetben az elemzők által várt 3,1 százalék helyett az előző havi 1,6 százalékos esést követően. 2020 decembere óta az idei május volt az első hónap, amikor éves összehasonlításban csökkentek a termelői árak az euróövezetben, döntően az energiaárak jelentős esésének köszönhetően: a csökkenés mértéke júniusban éves szinten 16,5 százalék, míg májusban 13,5 százalék volt. Az Európai Unióban a termelői árak 2,4 százalékkal csökkentek éves összevetésben az év hatodik hónapjában az előző hónapban regisztrált 0,5 százalékos zsugorodás után.