Európai Bizottság: szorosan együttműködünk a tagállamokkal a cigányellenesség elleni küzdelemben

Európa

Szorosan együttműködünk az Európai Unió tagállamaival a cigányellenesség elleni küzdelemben, nem hunyhatunk szemet a megkülönböztetés felett, amellyel a roma kisebbségnek még napjainkban is szembe kell néznie – írta hétfői sajtónyilatkozatában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Vera Jourová és Helena Dalli uniós biztos a roma holokauszt emléknapja alkalmából.

“A roma holokauszt európai emléknapján több százezer roma áldozatára emlékezünk, akiket a náci rezsim gyilkolt meg. Soha sem feledkezhetünk meg róluk”

– emelték ki az uniós tisztségviselők.

Felhívták a figyelmet, hogy a bizottság idén ősszel bemutatja a tagállamok roma startégiáinak első uniós szintű értékelését. Ez azt fogja vizsgálni, hogy a tagállamok hogyan lépnek fel a cigányellenesség ellen, és milyen intézkedéseket hoztak a roma kultúra, nyelv és történelem tudatosítása érdekében.

Az Európai Bizottság 2020 októberében tízéves tervet mutatott be az európai uniós tagországokban élő romák támogatására, ennek középpontjában a romák esélyegyenlősége, társadalmi részvétele és befogadása áll, és emellett továbbra is kulcsterületként kezeli az oktatáshoz, foglalkoztatáshoz, egészségügyi szolgáltatásokhoz és lakhatáshoz való hozzáférésük javítását.

Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja, amelyet 1972 óta tartanak meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján arra emlékezve, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.

(MTI)