Ukrajnai menekültek

Az EU technikai támogatást nyújt kilenc tagállamnak, amely a háború elől menekülőket fogad be

Európa

Az Európai Bizottság technikai támogatást és finanszírozást nyújt kilenc tagállamnak, amely támogatási kérelmet nyújtott be az ukrajnai háború elől menekülők fogadásához, ellátásához és alapvető szükségleteik biztosításához – közölte az uniós bizottság kedden.

A kilenc tagállam – Belgium, Ciprus, Csehország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Románia és Szlovákia -, amely támogatási kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz, már a következő hónapokban megkapja az uniós finanszírozást – közölte a brüsszeli testület.

A közlemény Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős uniós biztost idézte, aki emlékeztetett: a háború elől menekülőknek lakhatást, tanulási lehetőséget és egészségügyi ellátást kell biztosítani. Felhívta a figyelmet az ukrajnai menekültek képesítése és diplomája elismerésének megkönnyítésére, hogy az érintettek mihamarabb hozzáférhessenek az uniós munkaerőpiachoz. Felszólította a tagállamokat, hogy az iskolai tanterveket igazítsák az ukrán tanulók igényeihez. Az uniós technikai támogatás segíti a tagállamokat, hogy humanitárius feladataikat zökkenőmentesen és gyorsan elláthassák – tette hozzá.

Oroszország Ukrajna elleni háborújának február 24-i kezdetét követően az Európai Bizottság felhívást tett közzé az agresszió elől menekülőket befogadó tagállamok támogatására, valamint az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függésük fokozatos megszüntetésére. A tagállamok által benyújtott kérelmek értékelése és jóváhagyása alapján az EU ez idáig Horvátország, Dánia, Finnország, Görögország, Olaszország, Hollandia és Portugália számára nyújtott támogatást, hogy kezdeményezéseik alapján javíthassák integrációs szolgáltatásaikat, segíthessék a tehetségek megtartását és megkönnyíthessék a menekültek munkaerőpiacra jutását – tették hozzá.

MTI: Gebauer Szabolcs