Olaszországban továbbra is maszkot kell hordani a reptereken és a repülőjáratokon

Európa
Koronavírus

Olaszország repülőterein és az országból induló légi jártakon megmarad a maszkviselési kötelezettség egészen június 15-ig, annak ellenére, hogy az Európai Unió ezt hétfőtől eltörli- jelentette be az olasz egészségügyi minisztérium.

A hatályos járványintézkedések értelmében a városi és a hosszútávú tömegközlekedési eszközökön június 15-ig kötelező az orrot és szájat elfedő maszk viselése – olvasható az egészségügyi tárca honlapján.

A tárcavezető Roberto Speranza április végi rendelkezése szerint a buszokon, villamoson, metrón, valamint a vonatokon, hajókon és a repülőkön is az FFP2 típusú maszkot kell használni. Ugyanígy maszkot kell hordani a repülőtereken is.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) bejelentése szerint május 16-tól vége lesz az általánosan kötelező maszkviselésnek az európai repülőtereken és repülőjáratokon. A maszk használatát azonban az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) továbbra is leghatásosabb megelőzési eszközként jelölte meg.

Május 31-ig az Olaszországba történő belépéshez továbbra is szükséges a legalább egy oltás felvételét bizonyító oltási vagy más védettségi igazolás. Utóbbi a betegségből történt kigyógyulás igazolásával vagy az utazás előtti 48 órában végzett negatív antigén gyorsteszttel váltható ki. Az igazolást a repülőtereken szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik.

Az első és a második oltás érvényessége a beadástól számított hat hónapig tart, emlékeztető oltás esetében az érvényesség nincs határidőhöz kötve. A belépést követően az oltási vagy védettségi igazolásra nincs szükség Olaszország területén, kivéve a kórházakban, más egészségügyi intézményekben vagy idősotthonokban.

A szállás- és vendéglátóhelyeken nem kell semmilyen igazolást felmutatni, hasonlóképpen a tömegközlekedési eszközökön, múzeumokban, kulturális vagy sporteseményeken, valamint a strandokon sem.

(MTI)