Az Európai Parlament ellopott repülők visszaszolgáltatását követeli Oroszországtól

Európa

A képviselők üdvözlik, hogy az európai közlekedési és turisztikai ágazat segíti az Ukrajnából menekülőket, és követelik, hogy Oroszország adja vissza az ellopott európai repülőket.

  • Az orosz szállítási ágazatra szigorúbb szankciókat kell kivetni
  • Több forrást kell biztosítani a katonai mobilitásra az Unióban
  • Segíteni kell a turisztikai ágazatot, amely az ukrán menekülteknek segít

Európai személyszállító vállalatok ingyenes utazást biztosítanak ukrán állampolgároknak a vasúton, autóbusszal, hajóval vagy repülővel, amit nagyra értékelünk, fogalmaz az Oroszország ukrajnai háborújának közlekedési és turisztikai ágazatra gyakorolt hatásával foglalkozó állásfoglalás, amelyet csütörtökön kézfeltartással fogadtak el.

A képviselők felhívják a figyelmet arra, hogy a háború az emelkedő üzemanyagárak és az ellátási láncok megszakadása miatt már eddig is nagy terhet rótt az Unió szállítási ágazatára. Az orosz piaci kapcsolatokkal rendelkező uniós fuvarozókat támogatni kellene abban, hogy más piacok felé forduljanak.

Légi közlekedés és tengeri hajózás

A képviselőket aggasztja a háború súlyos hatása a légi közlekedési ágazatra. Sajnálatukat fejezik ki amiatt, hogy Oroszország a nemzetközi polgári repülési szabályok egyértelmű megsértésével olyan törvényt fogadott el, amely kikényszeríti a külföldi vállalatoktól lízingelt repülőgépek átlajstromozását az oroszországi regiszterbe. „Egy ilyen lopást nem lehet eltűrni”, jelentik ki a képviselők, és követelik a repülőgépek azonnali visszaszolgáltatását a törvényes tulajdonosaiknak.

Az állásfoglalás szigorúbb szankciókat vár az orosz tengeri hajózási ágazatban és kéri, hogy az európai kikötők tagadják meg a kikötést minden olyan hajó számára, amely az útvonalán orosz kikötőket érint. A képviselők azt is kérik, hogy ne engedjék be uniós kikötőbe azokat a hajókat, amelyek orosz kikötőkben vettek fel üzemanyagot.

Katonai mobilitás

Európa biztonságát aláásó, elhibázott döntés volt az Európai Tanács azon határozata, amellyel drasztikusan visszavágta a katonai mobilitásra szánt forrásokat, jelentik ki a képviselők. A Parlament ezért felkéri a Bizottságot, hogy az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön belül találjon megoldást a katonai mobilitásra szánható összegek jelentős növelésére.

Az Uniónak segítenie kellene a tagállamoknak a kettős (katonai és civil) felhasználású infrastruktúra és az Unión belüli közlekedési kapcsolatok fejlesztésében. A közlekedési infrastruktúra-összeköttetéseket Moldovával, Georgiával és Ukrajnával is fejleszteni kellene, a transzeurópai közlekedési hálózatot pedig Ukrajnára és Moldovára is ki kellene terjeszteni, vélik a képviselők.

Segítség az ukránoknak segítő turisztikai szektornak

A képviselők felszólítják a tagállamokat, hogy támogassák az ukrán menekülteket elszállásoló szállodákat és rövid távú bérleti szolgáltatásokat. Emellett felkérik a Bizottságot, hogy állítson fel egy ideiglenes uniós programot olyan turisztikai cégek támogatására, amelyek a háború elől menekülőket foglalkoztatnak.

A koronavírus-járvány és a most zajló háború jól illusztrálja, hogy sürgősen létre kell hozni egy európai válságkezelési mechanizmust, amelyek nagy horderejű válságok – világjárványok, háborúk, humanitárius válsághelyzetek vagy az éghajlatváltozás okozta válságok – esetén megfelelőképpen és gyorsan reagálhatna, mondják a képviselők.

A keddi vita magyar felszólalója

Deli Andor (független)