Ügynökséggé alakult az EU korábbi menekültügyi hivatala

Európa

Megkezdte munkáját az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA), az új intézmény megerősített és kibővített mandátummal váltja fel az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalt (EASO) – közölte maga az EUAA szerdán.

Az azonnali hatályú mandátummal rendelkező új, szintén máltai központú uniós ügynökség a közös európai menekültügyi rendszer (CEAS) reformjának keretében jött létre azzal a szándékkal, hogy kibővített eszköztárral segítse az Európai Unió menekültügyi és befogadási intézkedéseinek korszerűsítését, és e téren teljesebb támogatást nyújthasson a tagállamoknak.

Az EASO korábbi funkciói mellett az EUAA mandátuma lehetővé teszi a gyorsabb műveleti és technikai segítségnyújtást. Monitorozza a tagállamok menekültügyi és befogadási rendszereit, hogy a tagállamok egységesen alkalmazhassák az uniós menekültügyi jogszabályokat, azonos eljárás és szempontok szerint bírálják el a menedékjogi kérelmeket, hatékonyabban működjenek együtt és cseréljenek információt egymással.

Az ügynökség átfogóbb menekültügyi képzést biztosít a tagországi tisztségviselők számára, lehetővé teszi gyakorlatiasabb útmutatók, ajánlások, eszközök és elemzések készítését a tagországi menekültügyi hatóságok munkájának hatékonyabb támogatására. Fokozott szerepet fog biztosítani a civilszervezeteknek, és független alapjogi tisztviselőt foglalkoztat a menedékkérők jogainak folyamatos biztosítására. Továbbá fokozza a nem uniós országokkal folytatott együttműködést, hogy az érintett országok menekültügyi eljárásai összhangba kerüljenek a nemzetközi normákkal.

Az EUAA 172 millió eurós (mintegy 62 milliárd forint) éves költségvetéssel rendelkezik. A tagállamok menekültügyi hatóságait közel 2000 fős személyi állománnyal és mintegy 500 tagállami szakértővel segíti.

A máltai központú ügynökség irodát tart fent Athénban, Brüsszelben, Rómában, Nicosiában, Madridban és Varsóban.

MTI: Gebauer Szabolcs