Orbán Lukasenka

Igazmondáson érték a kormányt: “a belarusz állam szervezetten támogatja a migrációt”

Európa

Kimondta a nyilvánvalót Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

Ki lehet-e jelenteni a belarusz államról, hogy szervezetten támogatja a migrációt? – tette fel a kérdést a Telex.hu újságírója, Nyilas Gergely a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely erre azt válaszolta:

Amit én ma látok az ügyben, annak alapján igen.

A magyar kormány képviseletében eddig ezt senki nem jelentette ki nyíltan.

A lengyelek szerint Lukasenka Putyin parancsára szállítja a migránsokat a lengyel-fehérorosz határra

Lukasenka már a gázszállítás leállításával fenyegetőzik

Minszk válaszolni fog az Európai Unió bármilyen új büntetőintézkedésére vele szemben, akár az Oroszországból az EU-ba tartó fehéroroszországi földgáztranzitot is leállíthatja – jelentette ki csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, akit a BelTA fehérorosz állami hírügynökség idézett.

“Mi fűtjük Európát, de azzal fenyeget bennünket, hogy lezárja a határát velünk. És mi van, ha mi pedig a gázszállítást állítjuk le? Ezért azt ajánlom a lengyel és litván vezetőknek, valamint a többi meggondolatlan embernek, hogy gondolkodjon, mielőtt beszél”

– jelentette ki az elnök.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte szerdán, miután Washingtonban tárgyalt Joe Biden amerikai elnökkel, hogy az EU a jövő héten újabb szankciókat vezet be Fehéroroszország ellen. Hozzátette, hogy a korlátozások magánszemélyekre és szervezetekre is vonatkoznak majd. Hírügynökségi információk szerint az EU mintegy 30 személyt és szervezetet, köztük Uladzimir Makej fehérorosz külügyminisztert és a Belavia nevű fehérorosz légitársaságot is célba veszi az intézkedésekkel.

A belarusz kormánnyal Orbán Viktor látványosan jó viszonyt ápol, minszki látogatása során egy focimezzel is gazdagodott: