A Bizottság új stratégiát terjeszt elő, hogy fenntarthatóbbá tegye az uniós pénzügyi rendszert, és új zöldkötvény-standard bevezetését javasolja

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon intézkedéseket fogadott el, melyek nagyobb léptékű célok megvalósítást szolgálják a pénzügyi rendszer fenntarthatóságának javítása terén. Az elfogadott kezdeményezések tovább erősítik az EU vezető szerepét a pénzügyi fenntarthatóság nemzetközi normáinak meghatározásában. A Bizottság már eddig is példátlanul komoly lépéseket tett, hogy a finanszírozás fenntarthatóságát megalapozza. A pénzügyi szektorra kulcsfontosságú szerep hárul majd a tekintetben, hogy elősegítse az európai zöld megállapodásban kitűzött célok megvalósítását.

A ma elfogadott intézkedések közé tartozik a fenntartható finanszírozásra vonatkozó új uniós stratégia, mely számos kezdeményezést vázol fel az éghajlatváltozás és más környezeti kihívások kezelése céljából, ezzel egyidejűleg pedig növeli a fenntartható gazdaságra történő uniós átállást szolgáló beruházásokat és a kis- és középvállalkozások részvételét az átállás folyamatában.

Az intézkedések második eleme az uniós zöldkötvény-standard létrehozására irányuló javaslat, amely magas színvonalú önkéntes standardot hivatott bevezetni a fenntartható beruházásokat finanszírozó kötvények vonatkozásában. A standard etalonként szolgál majd a tekintetben, hogy a zöldkötvények révén hogyan tudnak a vállalatok és a hatóságok úgy forrásokat bevonni a tőkepiacokról nagyszabású beruházások finanszírozásához, hogy eközben szigorú fenntarthatósági követelményeknek tesznek eleget, és megvédik a befektetőket a zöldrefestéstől, azaz attól, hogy pénzt fektessenek be a ténylegesnél környezettudatosabbnak beállított cégekbe és tevékenységekbe.

Végezetül a Bizottság a mai napon felhatalmazáson alapuló jogi aktust is elfogadott, mely arról szól, hogy a pénzügyi és nem pénzügyi vállalkozásoknak milyen információkat kell közzétenniük eszközeik és gazdasági tevékenységük környezeti teljesítményéről. A zöldrefestés megelőzéséhez elengedhetetlenül fontos ugyanis, hogy a piacoknak és a befektetőknek egyértelmű és összehasonlítható információk álljanak a rendelkezésükre a fenntarthatóságra vonatkozóan.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.