A Bizottság nyitott, fenntartható és határozott uniós kereskedelempolitikát irányoz elő

Európa

Az Európai Bizottság felvázolta a következő évekre vonatkozó kereskedelmi stratégiáját, mely a nyitott stratégiai autonómia modelljét tükrözi. Az EU nyitott arra, hogy hozzájáruljon a gazdasági helyreállításhoz, ezért támogatja a zöld és digitális átalakulást, valamint ismét középpontba helyezi a multilateralizmus megerősítését és a globális kereskedelmi szabályok méltányosságot és fenntarthatóságot célzó reformját. Szükség esetén határozottabban fog fellépni érdekeinek és értékeinek védelmében, és ehhez új eszközöket is igénybe fog venni.
A Bizottság a fenntarthatóságot, korunk egyik legnagyobb kihívását helyezi új kereskedelmi stratégiájának középpontjába. A stratégia arra irányul, hogy támogassa az uniós gazdaság mélyreható átalakulását, klímasemlegességre történő átállását. A dokumentum egy sor kiemelten fontos intézkedést irányoz elő, amelyek erőteljesebb globális kereskedelmi szabályozás kialakítására és az EU gazdasági helyreállításának elősegítésére összpontosítanak.

A stratégia prioritásként kezeli a Kereskedelmi Világszervezet nagyszabású reformját. Ennek keretében a Bizottság globális kötelezettségvállalásokat szorgalmaz a kereskedelem és az éghajlatvédelem terén, új szabályok bevezetését tartja szükségesnek a digitális kereskedelem vonatkozásában, meg kívánja szigorítani a versenytorzulások megakadályozását célzó szabályokat, és a kötelező érvényű vitarendezésre vonatkozó WTO-rendszer helyreállítását javasolja.

Az új stratégia fel fogja számolni a digitális gazdaság működését hátráltató indokolatlan kereskedelmi akadályokat, és hozzá fog járulni az európai zöld megállapodás céljainak megvalósításához. Szövetségi rendszereinek megerősítése révén az EU a jövőben könnyebben tud majd világszintű változást elérni. Ezzel párhuzamosan az EU határozottabban, érdekeinek és értékeinek erőteljesebben érvényt szerezve áll majd ki kereskedelmi megállapodásainak végrehajtása érdekében, és további erőfeszítéseket tesz majd abból a célból, hogy az általa kötött megállapodások ténylegesen biztosítsák a tárgyalások során kialkudott előnyöket az uniós munkavállalók, mezőgazdasági termelők és polgárok számára.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.