Egy nap alatt több mint százan fertőződtek meg Ausztriában

Európa
Koronavírus

Vasárnap az, előző naphoz képest, 114 újkoronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában az ottani belügyminisztérium adatai szerint.

A legtöbb új esetet Felső-Ausztriában (53), Bécsben (38), Tirolban (8), illetve Alsó-Ausztriában (8) regisztrálták. Az aktív fertőzöttek száma 1239-re nőtt; a betegek közül 83-an szorulnak kórházi kezelésre; tízen vannak az intenzív osztályon.

Ausztriában eddig 18 897 ember koronavírus-tesztje lett pozitív; közülük időközben 16 952-en meggyógyultak; a vírus okozta betegség szövődményeibe 708-an haltak bele. Egy közelmúltban végzett internetes közvélemény-kutatás során ezer embert kérdeztek meg arról, hogyan vélekedik a szájmaszk viseléséről, a korlátozó intézkedések esetleges ismételt bevezetéséről, a veszély mértékéről, illetve a büntetési tételekről. A megkérdezettek 82 százaléka válaszolta azt, hogy a lakosság felelős a járvány terjedésének ismételt felgyorsulásáért, 59 százalékuk pedig támogatná a szájmaszk ismételt kötelezővé tételét. A válaszadók csaknem egyharmada gondolja azt, hogy túl keveset ellenőrzik a szabályok betartását, 11 százalékuk pedig elégedetlen az osztrák kormány intézkedéseivel.

A közvélemény-kutatás azt is mutatja, hogy az emberek a fertőzöttek számának növekedésével óvatosabbak lettek; 41 százalékuk kerüli a nyilvános helyeket, 35 százalékuk pedig gyakrabban visel szájmaszkot. A megkérdezettek 64 százaléka támogatná a korlátozások megszegéséért járó büntetés szigorítását. A válaszadók 42 százaléka otthon tölti nyári szabadságát, 19 százalékuk pedig lemondta a tervezett külföldi nyaralást.