Uniós szolidaritási alapot kezdeményeznek az előadóművészeknek a jogkezelő szervezetek

Európa

Szolidaritási alap létrehozását kezdeményezték az előadóművészek számára az európai közös jogkezelő szervezetek. Az Európai Bizottság elnökének levélben írt kérést az előadások elmaradása miatti jövedelemkieséssel indokolták.

A jogkezelő szervezetek az online zeneszolgáltatásból származó bevételek méltányos megosztásában is számítanak Ursula von der Leyenre – közölte az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) kedden az MTI-vel. A tizennégy, köztük a spanyol, a francia, az olasz és a magyar jogkezelő levelében hangsúlyozta: a koronavírus-járvány megfékezése érdekében lemondott előadások miatt Európa-szerte több mint félmillió előadóművész és családjuk jövedelme szűnt meg. Bár a nemzeti szakszervezetek és a közös jogkezelők, így az EJI is szolidaritási alapok létrehozásával próbál segítséget nyújtani, a probléma olyan mértékű, hogy ezzel nem képesek azt orvosolni. 

“Teljes képtelenség, hogy a zenészek túlnyomó többségét kihagyták a streaming bevételekből, és családjaik nem támaszkodhatnak az internetes jövedelmekre” – fogalmaztak a közös jogkezelők. A levélben leszögezik, hogy a legnagyobb, gyorsan növekvő és hamarosan talán az egyetlen bevételi forrást jelentő internetes muzsika a zeneipar bevételeinek akár 80 százalékát is elérheti. Mint írták, a zenészek jelentik a teljes zeneipar alapját, amely a világjárvány időszaka alatt csúcsbevételt termel a streaming vállalkozásoknak. Az előadóművészek azonban ebből semmit, vagy csak nagyon keveset kapnak. 

Ezt a méltánytalanságot és a jelenlegi szerződéses rendszer kudarcát a politikusok is elismerték egy irányelv elfogadásával, azonban az előadóművészek díjigényét 2021 júniusáig nem léptetik hatályba, kivéve, ha a tagállamok azt már korábban már átültetik. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda szorgalmazza a Bizottságnál a tagállamok ösztönzését az irányelv lehető leggyorsabb átültetésére, hogy minden előadóművész megfelelő díjazást kapjon felvételeinek streaming bevételéből. 

Ennek megtörténtéig a közös jogkezelők arra kérik a Bizottság elnökét, hogy a szükséghelyzet kezelésére azonnali intézkedésként hozza létre az Előadóművészek Szolidaritási Alapját. A levelet aláírta Gyimesi László, az EJI elnöke is, aki azt az abban foglaltak támogatását kérve megküldte Orbán Viktor miniszterelnöknek.

MTI