Uniós munkatársak toborzása: A Számvevőszék megvizsgálja az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal kiválasztási eljárásának költséghatékonyságát

Európa

Az Európai Számvevőszék ellenőrzést végez annak értékelésére, hogy az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) kielégíti-e az uniós intézmények személyzeti felvételi igényeit, és ezt költséghatékonyan teszi-e. A számvevők különösen azt vizsgálják majd, hogy az EPSO felvételi eljárása elegendő sikeres pályázó kiválasztását eredményezi-e, és hogy az eljárás költsége arányban áll-e az intézmények munkaerő-felvételi igényeivel.

Az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal intézményközi szerv, amelynek feladata versenyvizsgák, illetve kiválasztási eljárások lefolytatása állandó munkatársak, illetve szerződéses alkalmazottak kiválasztása érdekében. A sikeres pályázók tartaléklistára kerülnek, az uniós intézmények erről választják ki új munkatársaikat. Az EPSO-t 2002-ben hozták létre a személyzeti felvételi folyamat központosítása és ezáltal méretgazdaságossági megtakarítások elérése céljával; 2003-ban kezdte meg működését.

„Az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal megkerülhetetlen pont, ha valaki az Uniónál kíván munkát vállalni – jelentette ki Annemie Turtelboom, a jelentésért felelős számvevőszéki tag. – Egyrészt képviseli az Uniót a pályázók felé, másrészt pedig biztosítja, hogy az uniós intézmények a megfelelő időben a megfelelő pályázót vehessék fel egy-egy álláshelyre. Ezért nagyon fontos, hogy a személyzeti felvételi eljárás tervezése és kialakítása optimális legyen.”

A Számvevőszék utoljára egy évtizeddel ezelőtt végzett ellenőrzést az EPSO-ra nézve: 2009-ben közzétett különjelentésünkben elsősorban a felvételi eljárás túlzott hosszadalmasságát (akár 18 hónap) bíráltuk, valamint azt, hogy a folyamat végén túl kevés sikeres pályázó kerül ki. Az EPSO válaszul elfogadott néhány reformot és változtatást, amelyek közül kiemelendő, hogy a pályázók tesztelése során a ténybeli ismeretekről a készségekre helyezte át a hangsúlyt. A versenyvizsgák ma már azt vizsgálják, hogyan boldogulna a pályázó a való életben adódó munkahelyi helyzetekben. Az EPSO a tesztelési módszereinek rendszeres nyomon követésével biztosítja, hogy azok ne hozhassanak hátrányba bizonyos pályázókat (főként azok kora, neme és nemzetisége folytán), és hogy a felvételi eljárás során a fogyatékkal élő pályázók méltányos és egyenlő bánásmódban részesüljenek.

Mindamellett – elsősorban a kiegyensúlyozott földrajzi megoszlás és a sokféleség tekintetében – továbbra is fennállnak bizonyos nehézségek a jövendő uniós munkatársak felvétele terén.

A Számvevőszék ellenőrzése a személyzeti felvételi folyamat egészét le fogja fedni a szükségletek megtervezésétől (ezt az EPSO az intézményekkel együttműködve végzi) a versenyvizsgák és felvételi eljárások (minden tesztfázis) lefolytatásán keresztül a tartaléklisták gondozásáig. Számvevőink megvizsgálják az EPSO versenyvizsgáinak és felvételi eljárásainak költséghatékonyságát is.