Elkezdődött a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés online aláírásgyűjtése

Európa

Péntektől interneten is alá lehet írni a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést – közölte Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

A digitális aláírási ív Nemzetiregiok.eu címen érhető el a “Támogatom” fülre kattintva. Az internetes felület lehetővé teszi, hogy ki-ki kiválassza, az állampolgárságának megfelelő adatlapot, és az adatszolgáltatás nyelvét. Az aláírási ív helyes kitöltése után a honlapon megjelenik a köszönet a támogatásért és az aláírási nyilatkozat azonosító kódja. Az internetes felületről egy kattintással letölthetők az aláírás azonosító adatai.

Az SZNT közleményében arra kérte szimpatizánsait, hogy ha meg akarják szüntetni Székelyföld hátrányos gazdasági megkülönböztetését, ha lehetővé akarják tenni fejlesztésre szánt uniós források lehívását, ha azt akarják, hogy Székelyföld regionális identitása megmaradjon, akkor, írják alá a polgári kezdeményezést, osszák meg a hírt rokonaikkal, barátaikkal, ismerőseikkel, és bátorítsák őket is hasonlóan cselekedni. Megemlítette: a polgári kezdeményezésnek azt a jelszót adták a Kárpát-medencében, hogy “Székelyföldért megmozgatjuk Európát!”

Az SZNT szerint a kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című polgári kezdeményezés arra is lehetőséget teremt, hogy a székelyek mellett a baszkok, bretonok, flamandok, katalánok, korzikaiak, belgiumi németek és más hasonló helyzetű közösség is megjelenítse nemzeti törekvéseit az Európai Unió szintjén.