Lányokból is legyenek mérnökök

Egyetem

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán elérhető képzésekkel, programokkal ismerkedtek a WATCH+ programban részt vevő középiskolás lányok 2023 május 9-én.

Magyarországon az európai uniós átlagnál kevesebb nőt alkalmaznak műszaki területeken. Az Agóra Tudományos Élményközpont és az NI Hungary Kft. ezért tavaly elindította a WATCH (Women at Tech) programot, melynek célja, hogy vonzóbbá tegye a továbbtanulni akaró 10. osztályos gimnazista lányok körében a műszaki tudományterületeket. A kezdeményezéshez a Debreceni Egyetem Műszaki, Természettudományi és Technológiai, valamint Informatikai Kara is csatlakozott.

 

A jelentkezők gyárlátogatásokon vettek részt és a valós életből merített érdekes mérnöki feladatokat kaptak, a megoldásban szakemberek segítették őket. A képzést ötvenen fejezték be. A sikert látva idén januárban ismét elindították a WATCH programot.

 

WATCH+ program is indult ebben az évben, amelyben az első, tavalyi évfolyam résztvevői közül 35-en vesznek részt. Közülük öten kedden ellátogattak a DE Műszaki Karra, ahol rövid összefoglalókat hallhattak a karon folyó képzésekről, kutatásokról, majd laboratóriumokat és ott használt eszközöket ismerhettek meg, illetve rövid összefoglalókat kaptak az intézmény által kínált programok vezetőitől.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának (DE MK) tudományos dékánhelyettese a látogatás kapcsán hangsúlyozta: igyekeznek mindent megtenni azért, hogy segítsék a pályaválasztás előtt állók tájékozódását, minden alkalmat kihasználnak, hogy bemutassák a mérnöki pálya jellegzetességeit, szépségeit a fiataloknak. Az elmúlt három évben már folyamatosan nőtt a magyar nyelvű BSc nappali képzéseire felvett nők létszáma, 2020-ban 74, 2021-ben 83, tavaly pedig már 86 fő volt.

– A lányok sokszor a megfelelő információk hiányában nem választják a mérnöki pályát és az is előfordul, hogy a környezetük hamis képet vázol számukra ezekről. Pedig a lányok ugyanannyira alkalmasak a műszaki pályára, mint a fiúk. A számos mérnöki területen, munkakörön belül mindenki meg tudja találni a neki tetszőt, jót – fejtette ki Kocsis Imre.

A tavalyi évhez hasonlóan a lányok idén júniusban is bemutatják egy rendezvényen a WATCH programban készített okosszerkezeteiket, később egyebek mellett a Campus Fesztiválon és a Kutatók Éjszakáján is megismerhetők lesznek ezek. Az előző tanévben többek között okostükröt, interaktív lótuszvirágot, lézerhárfát és automata állatetetőt készítettek a diákok.

Idén várhatóan plazmatányér, lézerspirográf, minirobot és időjárás-állomás is kikerül majd a WATCH műhelyéből.